DELA

Chucken checkade ut

Häromveckan tog vi farväl av två av popkulturens giganter.

Den ena, Chuck Berry, var objektivt sett mer gigantisk än den andra, Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson.

På Åland var de möjligen lika stora.

Vem uppfann rock’n’rollen?

Den fanns innan Bill Haley och Elvis Presley slog igenom. Men den kallades rhythm’n’blues eller ”race music” om artisten var svart, och country om han eller hon var vit.

Chuck Berry var inte vit eller speciellt ung men han fattade att tonårskulturen som växte fram på femtiotalet behövde ett soundtrack. Låtarna han skrev, om bilar, tjejer och rock’n’roll, gick hem över rasgränserna. Roll Over Beethoven. Rock And Roll Music. Sweet Little Rock’n’roller. Johnny B. Goode.

Och han var den första gitarrhjälten. Vi var många pojkar som ville spela som honom när vi tog våra första ackord i sovrum och replokaler runt om på Åland. Alla som var med i rockband på sextio- och sjuttiotalet försökte sig på Chuck Berrys låtar och solon. Annars var man inget rockband.

En del lyckades bättre än andra. Beatles och Rolling Stones gav Berry en rejäl karriärskjuts i mitten av sextiotalet tack vare sina cover. Beatles stannade inte där men Stones, och i synnerhet Keith Richards, byggde sitt imperium på grunden som Berry gav dem.

Min favoritinspelning med Berry är slutet på en konsert i England 1972. Publiken är hysterisk efter den sista låten och kräver ett extranummer. En konferencier försöker tala dem tillrätta:

– Det blir ingen konsert med Pink Floyd om ni inte lämnar lokalen, ropar han.

Ingen bryr sig.

Sven-Erik Magnusson då?

Han och hans band var inga rockrebeller. Snarare ett dansband med twistvänliga takter. På den första LPn som jag kunde kalla min egen satt grabbarna i en tall med trevliga tröjor och röda Stratocastrar. Skivan spelades snabbt sönder.

Hippa var de aldrig. Men folkets kärlek hade hela tiden. Om det pratade Sven-Erik Magnusson när jag intervjuade honom 2004:

– Man brukar använda ordet kult om oss. Det betyder väl att man odlar en tradition under lång tid, och att den håller genom generationerna. Våra trogna fans kanske minns att andra skrattade åt dem förr i tiden. Men de fick rätt till sist, och de är stolta.