DELA

Bygg badring och fixa sälsim

Varsågod Åland! Här framläggs här två helt fantastiska framtidsförslag. Gratis! På blodigt allvar.Något att suga på för våra politiker i valtider.
Inga Heller har blänkt avundsjukt på en artikel i Dagens Nyheter den 15 februari. Det finns planer på att bygga ett hotell i form av en badring mitt på Riddarfjärden. Det ska bli en 125 meter bred och 11 meter hög byggnad mitt i fjärden, ett kombinerat kallbadhus och lyxhotell. Allt i ett.
För några år sedan lanserade pr-mannen Svante Hultqvist idén om ett badhus på Riddarfjärden. Det är för övrigt han som kläckt hela upplägget om Vattenfestivalen. Nu har en grupp badentusiaster ledda av hotellägaren Ejnar Söder arbetat vidare på denna tanke och kommit fram till en badring , ett kombinerat badhus och hotell.

Varje hotellrum, det ska finnas ett 70-tal, utrustas med egen badstege rakt ner i Riddarfjärden. För frusna hotellgäster byggs en varmvattenspool mitt i badringen.
Kallbadhuset ska vara öppet för allmänheten som förutom bad också ska kunna erbjudas restauranger, barer och ett lummigt promenadstråk på taket.
– Vatten är Stockholm signum, men Nordens Venedig behöver lystas fram mycket mer än vad som görs i dag, säger Ejnar Söder, som tror att hela härligheten går på runt 200 miljoner svenska kronor.
Nu återstår bara bygglov

Här tycker Inga Heller att Mariehamns stad – eller kanske landskapet rent av – snabbt ska träda emellan och se till att denna badring blir verklighet. Dock inte i Stockholm på Riddarfjärden. Nej, i Slemmern så klart! Eller möjligen utanför Jomala Möckelö.
Det är vi här på Åland som har starka traditioner genom sekler av badhotell. Det är vi som har vatten som signum. Det är vi som behöver turistförlängande världsattraktioner! Vi vill ha! Vi behöver! Vi ska skaffa! Visst vore det roligt!

Sedan blängde hon lika avundsjukt på en artikel i tidningen ”I form” där en notis förkunnade att i Nya Zeeland kan man få simma med sälar.
– När du närmar dig en säl på land väser den eller ålar sig ut i vattnet, men när du möter den i vattnet leker den med dig, precis som en delfin, påstås det i notisen.
– Vid Tonga Islands havsreservat på den nordliga delen av Nya Zeelands Sydö kan man simma med sälar och möta sälungar som paddlar omkring och nyfiket simmar alldeles nära dig. Eller stora honor som vänder magen i vädret och klappar med labbarna.
Priset för att snorkla med sälar är cirka 25 euro för vuxna. Mer om detta finns på www.seakayak.co.nz
Men det är ju vi här på Åland som har starka traditioner av umgänge med – och slakt av – sälar. Genom sekler! Sälsim skulle passa perfekt i lagunen på Märkets fyrland. Vi vill ha! Vi behöver! Vi ska skaffa! Visst vore det roligt!

KIKI ALBERIUS-FORSMAN