DELA
Foto: Porträtt Patrik Dahlblom

Bye bye, bynamn

Svara fort – i vilken by finns bryggeriet Stallhagen?

Svarade du Godby så svarade du fel. Men du kan trösta dig med att du är i gott sällskap, till och med mycket gott sällskap.

Inför Sauli Niinistös Ålandsbesök på tisdagen skickade presidentens kansli ut ett meddelande där kansliets ”kommunikationsspecialist” (jo, det står så här) Riikka Hietajärvi skrev att presidenten skulle besöka mikrobryggeriet Stallhagen i Godby.

Kulturarbetaren Kjell Ekström noterade snabbt bymissen på Facebook – men Yle, Hufvudstadsbladet, lagtinget, presidentens hemsida och till och med Nya Åland skrev åtminstone tillfälligt Godby i stället för det i sammanhanget korrekta Grelsby.

Varför hade presidentens kansli ingen koll på vart han skulle åka? Kjell Ekström skyller på den åländska vägnamnsreformen, den som har fått viktig kunskap om de åländska byarna att mer eller mindre försvinna.

– Stallhagens adress anges med vägnamnet och postkoden 22410 Godby, konstaterar Ekström.

Tidigare Centerpolitikern Anne-May Pehrsson i Tranvik håller med. Hur ska någon hitta till henne på adressen Österängsgatan 11 i Sund, undrar hon.

Tidigare postchefen Torsten Wikstrand tipsar om att bynamn absolut inte är förbjudna i postadresser.

– Så skriv ut bynamnet, antingen på raden efter vägnamnet, eller på samma rad, efter vägnumret, så bevarar vi bynamnen.

Missnöjet bubblar upp till ytan då och då. År 2011 var insändarsignaturen ”Don Quijote” irriterad på polisen som ville ”ha hjälp om någon gjort iakttagelser vid Emkarbyvägen 287”.

– Ursäkta, men jag har ingen aning om var Emkarbyvägen 287 är. Emkarbyvägen sträcker sig från Näfsby i väster till Gölby i öster! Använd för sjutton bynamnet eventuellt i kombination med vägnamn och –nummer, så kanske iakttagelser kan inrapporteras.

Själv har jag alltid svårt att komma ihåg adressen till gården i Gölby där jag växte upp. Förr var det ”Gölby 32” Nu ska man skriva ”Postgårdsvägen 42”. Det betyder visst att huset eller postlådan ligger 420 meter från Gölbyvägskälet på den gamla Godbyvägen.

Det finns fördelar med ett sånt avståndsbaserat system men fasen vad det är opersonligt och byråkratiskt. Mer än en gång har jag intervjuat unga ålänningar som inte vet vilken by de bor i. Inte för att de varit berusade eller på annat sätt förvirrade, utan för att de bott på Emkarbyvägen eller någon annan långdragen väg.

Därför ska vi tacka centerpolitikern Gun Carlson för att vi åtminstone har färgglada skyltar längs vägarna som visar vilka byar vi kommer till. Med namn som ofta säger något om byns historia och som åtminstone de gamla byssborna är stolta över.