DELA

Budgetkurs efterlyses

Alltså, siffror. Jag är nog sifferblind på något vis, kan bara räkna med kulram i princip.
Fram till andra året på högstadiet hade jag inga större problem med matten, jag var till och med rätt så duktig. Sedan kom dödsstöten för mitt ganska stabila MVG. Ekvationer och algebra. Satans påfund är vad det är.
Sedan när det börjar komma till parenteser och grejer är min hjärna helt ute och cyklar.

Mitt första algebraprov i högstadiet fick jag göra om tre gånger innan min lärare ändå godkände mig på grund av medlidande. När har man förresten användning för x eller y i vardagen egentligen? Jag kan inte erinra mig en enda gång som jag har stått i butiken och försökt ta reda på vad något kostar med hjälp av en formel.
Något jag däremot alltid använder i min vardag är huvudräkning, som jag också, i ärlighetens namn, är riktigt dålig på.
Tack gode gud för miniräknaren på mobilen.

En annan sak som ständigt får mig att känna mig som världens minst upplysta människa är när jag i arbetet ska läsa budgetar och bokslut. Resultaträkning, balansräkning och fan och hans moster. Ofta används också helt hypotetiska siffror vilket jag har svårt att acceptera.
Jag vill ha allt konkret. Finns pengarna eller inte? Och att lära sig läsa budgetar och bokslut är ingenting jag har fått lära mig i skolan, men definitivt något som skulle behövas. Minst en kurs i ekonomi borde vara obligatoriskt.
Under journalistutbildningen hade vi fyra föreläsningstillfällen som berörde ämnet, men jag hade behövt minst ett halvår på mig. Dessutom är min mor ekonom, men den genen verkar helt ha tappat bort sig hos mig för hur mycket jag än försöker så fattar jag inte vad som är vad i ett bokslut.
Min kära kollega på Nyan, Annika Orre, har lärt mig att hålla det enkelt och inte krångla till det. Det är ett jättebra råd men jag skulle för en gångs skull vilja känna att jag har koll och inte behöva fråga samma fråga trettio gånger för att vara säker på min sak.

Så om någon vet om och i så fall var man kan delta i en kurs om detta skulle jag vara mycket tacksam för tips. Helst en kurs som är riktigt idiotsäker, för det verkar som att hur mycket jag än frågar sakkunniga, googlar eller läser på Wikipedia så fastnar det helt enkelt inte.
Men jag är, min egendiagnosticerade dyskalkyli till trots, som tur är bra på andra saker. Till exempel lagar jag en sjukt god lasagne och är proffs på att ställa in klockorna i folks bilar.
Alla har vi våra oanade talanger.

Carin Karlsson