DELA

Budgetkultur

Den här månaden lever jag på fem euro. Fem euro om dagen, fem euro allt som allt. Det ska täcka mat, räkningar och livslust. Det är egentligen en kul utmaning, men det ställer mig också lite utanför. Det blir mycket grötlunch och många nej tack.

Genom mitt jobb som kulturreporter finns jag mitt i bruset. En konsert här, en utställning där. Vackert konsthantverk där mittemellan.

När jag lever på fem euro blir det allt tydligare för mig att allt det här kostar. Den där tavlan för en hundring, den där mattan för två tusen. Konsertbiljetterna slukar flera sedlar. Det kostar förstås för konstnären och hantverkaren att göra det den gör, men det kostar också för besökaren, mottagaren av kulturen. Och så ska det förstås vara, annars svälter konstnären.

Men ska konsten faktiskt finnas i mönstret producent-produkt-konsument? Finns det inte andra modeller, andra sätt att finansiera kultur? Statligt stöd, mecenatverksamhet och fonder finns ju, men det känns fortfarande som att vi sitter i en låda.

Vad finns utanför?

Ett dilemma inom konsten är dess förhållande till pengar. Konsten tar det ofta som sin uppgift att kritisera pengafokuset i samhället, eller det som kallas konsumism, att livet i alltför stor grad kretsar kring konsumtion. Det är viktig kritik som behövs. Men samtidigt behöver konstnären ta betalt, hantverkaren behöver sälja sin produkt. Muséet ska ha sin inträdesavgift. Då blir plötsligt marknadskritikern en marknadsförare.

Och då hamnar den som ständigt lever på fem euro utanför. Kvalitet kostar och konsten blir en klassfråga. För att motverka det behövs andra initiativ, konsten ska ju tillhöra oss alla! Och visst finns de: vi har bibliotek, gatumusik och mycket webbaserad kultur som är gratis. Men mera kan vi.

I London är alla museer gratis och det finns matsalar i dem där man kan äta medhavd mat. I Stockholm för Parkteatern ut professionell teater till förorternas parker. I en lägenhet i Mariehamn sitter en kulturjournalist och broderar gatukonst av loppismaterial.

Det här är en bra plats att ta avstamp ifrån.