DELA

Bruksanvisning: Brax i låda

Barcelona är en stad att njuta av i små doser.
Först: Håll handen på pängarna! Ficktjuvarna i tunnelbanan och andra folksamlingar är kanske inte alls tatuerade, piersade och svartklädda ungdomar, som du din dumma sill tror. Tjuvarna kan se ut som distingerad gentlemän, med en rock över armen, som vips, på nolltid, ser till att dina euron, ditt kreditkort och ditt körkort i plånboken inte ligger kvar i den stöldsäkra (?) och ack så osexiga magväskan längre.
Någonting blir man alltid av med i denna stad; om inte pängar, så vintertristessen, olusten eller oskulden.
– Aha, Brax i låda, säger mannen som hjälper till vid självincheckningen på Arlanda.
Han tycker han är kul. Det är ett tecken på att folk blir på gott humör när de hör talas om Barcelona.

Ta färger sedan. Blanda väl. Tänk mosaik och lapptäcken, kläder i rött-blått-gult. Ta rutor, ränder och blommor. Rör om igen. Tänk örhängen i grönt och blått.

Ta hus i alla upptänkliga färger och former, tänk kakel inne i en konserthall som går i orange och rosa. En omöjlig färgkombination? Inte! Inte i Palau de la Música Catalana – världens vackraste byggnad, enligt Inga Heller – byggnaden finns med på UNESCOS världsarvlista och är det första man måste se i Barcelona och därtill något att sucka över när man tycker att Alandica känns lite fyrkantigt.
I detta människovänliga musikaliska palats har till och med pelarna blomsterutsmyckning och besökarna känner sig som kungar och drottningar. På scenen finns massor att vila ögonen på, bland annat kaklet i rosa och orange och rosa om vartannat. Kaklet har blomformationer. Självklart!

Ta sedan en fontän som skiftar färg i blått och rosa och sprutar vatten i takt med musik. I skymningen varje fredag och lördag. Gratis.
Till låten ”Barcelona”, den där pampiga varianten från de olympiska spelen 1992. Och massor av folk. Och handen på pängarna igen!

Ta en rad toklustiga parkeringar, en mitt i korsning, en mitt på övergångsstället, två på trottoaren mitt framför en glasskiosk – gissa vad glassförsäljaren hojtar sedan med viftande armar. Högljutt!

Ta en bar, fullt med folk, spelautomater, en tv utan ljud, musik ur högtalare, café con leche. Folk röker cigaretter! Och babblar babblar babblar. En mamma som puttar lite på barnvagnen. Och tänder ny cigg!

Ta en sandstrand! Mitt i stan! Du kan vila i sanden och doppa dig i salta vågor ett par kvarter från tunnelbanan.

Ta burfåglar och tulpaner och levande statyer och en lunchnota på drygt 90 euro för två… Ta en billig hamburgare på kvällen och sjung Taubelåten ”På promenaden i Barcelonas stad” Då har du hittat hem till det färgsprakande vilda farligt mänskligt snälla Brax i låda.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN