DELA

Brott kan drabba alla branscher

I dagarna har förskingringen som drabbat Visit Åland dominerat på nyhetsplats. Många frågar sig hur så mycket pengar kunde försvinna utan att någon märkte något, och det finns säkert många som tänker att ingen verksamhet verkar vara immun mot brottslighet. En av de mest underliga och spännade brottshärvorna rullas nu upp i Kanada.

Det handlar om lönnsirapsmaffian.

Brotten mot den kanadensiska provinsen Ontario kantas av beskrivningar ur en maffiafilm med engångstelefoner, skolådor fullproppade med kontanter och hot om våld.

The Economist har rapporterat från rättegången där en grupp människor står åtalade för att ha stulit lönnsirap ur den Ontarios strategiska sirapsreserv för ungefär 13 miljoner euro. De har rullat ut fat med sirap och sedan ersatt innehållet med vatten som Ontario också har sålt till sina kunder.

Tidningen beskriver i en annan artikel Ontario som lönnsirapens Saudiarabien, provinsen kontrollerar 71 procent av världens tillgång och har tidigare kritiserats för att ha monopolställning och således kontrollera priset.

Under rättegången beskrev en ”barrel roller”, ungefär en som rullar tunnor, att han och hans familj hotats till livet om han inte fullföljt planerna med sirapsstölden. En annan av de åtalade beskrev hur gruppen resonerade kring stölderna. Det har riktats kritik mot att monopolet kontrollerar för mycket av sirapsmarknaden och tjuvarna avskrev allvaret i sina brott med motiveringen att det inte är så farligt att stjäla från tjuvar.

Det är förstås allvarliga brott, även om det finns en humoristisk underton i rapporteringen. Men om någonting som uppfattas så snällt och oskyldigt som plättgarnityr drabbas av brott, om inte ens sirapsindustrin går säker från brottslighet. Vem kan då känna sig säker?