DELA

Bröst och blöjor

Bröst och blöjor har alltid hetsat upp folk, speciellt om de syns på allmänna platser. Som bäst pågår en debatt i Nyans messaspalt om huruvida man får byta blöjor på ett restaurangbord eller inte. Frågan kan till och med splittra familjer. Jag vet att i vårt hushåll hade vi lite olika åsikter i frågan.
Men jag kan ge några tips till småbarnsmammor (som vi också måste visa förståelse för eftersom man har svårt att tänka utanför sin mamma-bebis-sfär under åtminstone de första åren). Finns det skötrum använd det. Om inte så går det bra att byta på bebisen när den ligger i vagnen. För hur man än ser det så vill folk som äter inte se blöjor på matbordet.

För väldigt
många år sedan, när De grönas Janina Andersson valdes in riksdagen orsakade hennes man Kim Engblom rabalder i riksdagshuset. Janinas och Kims första barn var så litet att han ännu ammades och Kim följde med till Helsingfors med pojken för att få allt att löpa. Kim gick föredömligt in på toaletten för att byta blöja på sonen. Herrtoaletten i riksdagshuset.
En manlig riksdagsledamot kom in precis under blöjbytet och blev så upprörd att händelsen läckte ut till pressen. Den manliga riksdagsledamoten tyckte det var osmakligt att se en naken bebis bli bytt på i herrtoaletten. Det här var en man som knappast hade bytt så många blöjor i sitt liv. Debatten om var man får byta blöjor gick het i media.

En sak som min sambo fredligt protesterat mot är att det oftast är damtoaletten som valts till skötrum. Han har tagit barnet och allt pick och pack och ställt sig vid skötbordet på damtoaletten.
Några damer har nog hickat till när de kommit in på toaletten, men aldrig blev han utslängd.

Amning bland
folk är också kontroversiellt. Men amning på offentlig plats kan skötas så otroligt diskret. Eller så inte. En kollega förklarade att hon var så uppfylld av sig och sin bebis att hon inte tänkte på hur mycket bröst hon visade.
Själv har jag ammat på de flesta ställen. Till och med i kyrkan. Det var under ett dop och då var största problemet att hinna snöra livet på folkdräkten tills det var dags att gå upp och få barnet döpt.

Så länge
vi kan ha tidningar med bara bröst i tidningstället i mataffären tycker jag att en ammande mamma inte behöver skämmas för att visa sig.
Men som med allt gäller det att visa hänsyn för sin omgivning. Det är inget som säger att småbarnsmammor är undantagna den regeln.