DELA

Brännboll i knähögt gräs

Det har sagt pang i naturen i år. Vitsipporna prunkar jämsides med liljekonvaljerna. Hägg och syren blommar samtidigt. Gräset växer så det nästan syns.
Framför allt i esplanaden, den nord-sydliga i vår lilla stad, tycks det som.
Jag har förmånen att bo så att jag har utsikt över den del som börjar vid daghemmet Flaggskeppets, eller Blåkullas som jag säger, södra staket. Förr om åren klipptes gräset flera gånger per sommar. Området såg grönt och fint och tillgängligt ut.
Under de senaste kanske sju-åtta åren har det tydligen varit knapert med pengar i stadens kassa. Gräset har fått växa fritt fram till sensommaren med undantag av en klippt kant runtom på ett par meter. För ett par år sedan tjatade en kompis på tekniska verken som den gången faktiskt klippte fast det var mitt i sommaren. Tack för det.

Allt det
här tänkte jag på när jag häromkvällen betraktade ett gäng vuxna turister som spelade brännboll i esplanaden. Kanske var de här på någon kick off, kanske på en konferens.
Där sprang de med gräset slafsande kring knäna, tjoade och hade roligt. Jag såg framför mig deras miner när de följande dag upptäckte alla miljoner fästingar i sina knäveck. Vilken badwill för Åland som turistort när de drabbas av borrelia eller TBE.
Så. snälla stan. Klipp våra esplanader, gör dem tillgängliga för människorna. Det kan inte kosta mycket och maskinerna har ni ju redan.
Gör så här. Anställ en eller flera 17-åringar som annars skulle ha blivit utan sommarjobb. Låt dem rensa rabatter, klippa gräs, röja upp vid motionsstigarna längs stränderna. Sätt dem att plocka mördarsniglar som översvämmar stigarna framför allt på östra sidan – det är en tidsfråga innan någon motionär slirar på de hala djuren, bryter benet och lämnar in skadeståndsanspråk mot staden.
Och skylta motionsstigarna! Hur i hela friden ska folk utifrån veta att man ska trassla sig in bortom reningsverket för att hitta den fina strandpromenaden? Och hur ska man veta att stigen fortsätter bakom det stora huset bakom Fiskkojan?
Jag citerar Tove Jansson: Vem ska trösta knyttet med att säga: lilla vän, vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?

Eftersom
jag går på semester nu tänker jag säga till er alla på skarpen: Ta det lugnt i trafiken. Alla bilister ska stanna för rött ljus (jag ser syndare varje dag på Storagatan vid kyrkan). Alla bilister som kör om en bil som redan stannat vid ett övergångsställe borde pryglas offentligt. Förstå att det är LIVSFARLIGT för den som oskyddad går över gatan. Och ge tusan i att svänga till höger strax framför en cyklist.
Alla cyklister ska se sig för och inte korsa gator som yra höns. Stanna och led cykeln när det behövs. Och fotgängare – lita inte på någon annan i trafiken.
Glad sommar!