DELA

Botten upp!

I lagtinget har man diskuterat ett av de känsligaste ämnena vi har på Åland, alkoholen. Det är spännande att höra våra folkvalda säga att ju mer förbud och mystik man skapar kring alkoholkonsumtionen, desto intressantare blir alkoholen för ungdomarna.

Det är faktiskt att slå huvudet på spiken. Låt alkoholen bli laglig så bryr sig inte ungdomarna om den mer. Jag menar, kaffe är lagligt och det vill inte ungdomarna ha. Jag sällar mig till dem som tycker att barn och ungdomar ska få en sund inställning till alkohol. Och inte bara till alkohol utan till alla droger.
Just det, barn och ungdomar ska få en sund inställning till tobak, hasch, heroin och marijuana till att börja med. Om ungdomar får ett glas vin hemma så blir de mindre intresserade av alkohol. Ger man dem sedan en cigarett efter maten så blir de inte rökare. Som en clou kan man erbjuda en pipa hasch eller en sil heroin och vips är det förbjudna och mystiska med droger borta och när ungdomarna som 18-åringar blir vuxna varken dricker, röker eller knarkar de.
Låter det bra? Bedöm själv.

Som någon annan i lagtinget sade är det svårt att följa upp spritförbud på allmän plats, hur ska polisen hinna med. Då är det bättre, med omtanke om polisens stressiga jobb, att inte införa förbud.
Det som man numera har glömt bort är att alkohol är en drog liksom andra. Den orsakar stor skada, både direkt och indirekt. Vill man ha festligt på nyårsafton så finns det bubbeldrickor utan alkohol. Som smakar ungefär likadant. Och som har lika fina flaskor. Så det kan inte vara alkoholen det hänger på att ha det festligt på Torget i Mariehamn på nyårsafton.

En annan lagtingsledamot sade att det är massmedia som är orsaken till att personalen kring m/s Skarven mår dåligt. Vi tackar och bockar.
Det blev faktiskt riktigt lyckat att under nyhetsmötet hitta på att landskapets nybyggda färja inte håller måttet, att övertala Niklas Karlman att avbryta den presskonferens som vi övertalade Göran Holmberg att hålla. Sedan fixade vi lås på Holmbergs dörr och blev SÅÅÅ förvånade när vi fick höra talas om det.
Sedan hittade vi på att Viking Lines expertgrupp ska se över hur Skarvenbygget gick till. Nu som bäst sitter vi och pantar på datumet när Skarven ska tas i trafik. Vi inväntar en dag med nyhetstorka. Eller kanske vi hittar ett hemligt lastrum med politiska flyktingar. Hmm, vi får se när inspirationen faller på.