DELA

Borta nästan lika bra som hemma

Nu har det snart gått tre år sedan jag för första gången flyttade hemifrån. Jag minns hur svettigt och pirrigt det var den där dagen jag satt och väntade på mitt antagningsbesked. Jag minns att hemsidan kraschade. Och jag minns att jag tackade ja till min plats så fort jag äntligen kom in på sidan.

Där och då kändes det mesta helt okej, lite nervöst, men det var ju länge kvar innan jag skulle flytta tänkte jag. Jag tänkte inte alls på hur fort en sommar faktiskt brukar gå.

Sedan blev det bara värre för varje dag. Små sekunder av panik förvandlades till något mycket större och dagen innan flytten var den värsta. Jag ville inte åka. Det var helt fruktansvärt och slutade med att min mamma fick packa den sista väskan.

Precis på samma sätt var det även när jag skulle flytta till Prag, det gick helt enkelt inte att få packningen klar på egen hand. Detta verkar vara lite vad som händer med mig när jag ska flytta någonstans helt ensam. Att vara ensam och inte veta vad som ska hända är det värsta jag vet, kontrollfreak som jag är.

Men från ett sådant utgångsläge kan ju allt bara bli bättre. Åren i Växjö kan ha varit den roligaste perioden i mitt liv hittills. Pragterminen var helt fantastisk. Människor från överallt i världen att bli kompis med och lära sig något av, konstig mat, annorlunda vanor, allt knäppt och nytt en kan tänka sig. Det finns så mycket att prova på, bara en kommer sig för att lämna boet. Men ibland kan det ju ändå bli för mycket, hur bra det än är.

Då funkar det alltid att ta en paus. Det bästa jag vet är att komma hem till Åland. Speciellt senaste gången: ett kylskåp som aldrig blir tomt, en kramgo kanin, en lite mindre kramgo lillebror, en fyraårig grannpojke som tycker att jag är heltossig som kommer hem från jobbet åtta på kvällen och påstår att jag ska börja laga middag (”det är ju mitt på kvällen!”) och framför allt en nybäddad säng med igelkottslakan från Ikea.

Så ni nervösingar som precis fått era antagningsbesked, misströsta ej – det blir bra till slut. Och blir det inte det så är det bara att prova på något annat.