DELA

Historiens vingslag

Vissa saker är omöjliga att ta sig förbi utan att stanna upp. Hit hör listan över föreningar som avregistreras, som Nyan publicerade .

Föreningarna har inte gett livstecken ifrån sig sedan 1995 och nu dödförklaras de av patent- och registerstyrelsen. Det är möjligt att man kan protestera om man anser att föreningen lever, men det är knappast så många som gör det.

Att Ålands husmodersskolas elevförening försvinner är kanske inte så förvånande, eftersom skolan lades ner för många år sedan. Men ”TV-tittarna i landskapet Åland”, de finns väl kvar? Vi tittar på TV i stort sett alla dagar och många med oss. Vad fanns föreningen till för?

”Reningen” har jag däremot hört om. Det var ett gäng unga studenter som tyckte om att gå ut och göra sig en helkväll. Var själva reningen kom in är jag inte säker på, men herrarna bör vid det här laget vara närmare 80 än 70 år.

Föreningen för Ålands självstyrelse och dess förkovran döptes snabbt om till självstyrelseföreningen. Det var slutet av 1960-talet och talman Thorvald Eriksson och lantrådet Martin Isaksson var inte alls (milt sagt) överens om hur Åland på bästa sätt skulle skyddas mot finska språket. Föreningen stödde Eriksson, men uppenbarligen ebbade behovet av stöd ut.

Samfundet (Finland – Sovjetunionen) gick i graven när Sovjetunionen gjorde det. Men att Åland – Amerikaföreningen också gjorde det? Fanns den till enbart som motvikt?

Ålands konservindustriidkarförening har vilat i över 20 år, men visst läggs det in gurkor fortfarande? Och pälsodlarföreningen, där svärfar var aktiv, den försvinner också.

Ålands kattklubb trodde jag levde och hade hälsan, men sista noteringen i Nyans arkiv är faktiskt från 1995. Vem tar hand om katterna nu?

Det är litet nostalgi och historiens vingslag över listan med föreningar, som nu plockas bort. Men helt utan blir vi inte, det finns en och annan förening kvar. Ser man till hela landet så är det omkring 40.000 föreningar som stryks ur registret, av dem cirka 2 000 svensk- eller tvåspråkiga. Det ni.

Så länge Kobba klintars vänner finns kvar är jag rätt nöjd.