DELA

Blåbärsgott och socker och socker

Jag var stressad och hungrig och läste för en gång skull bara de största bokstäverna på förpackningen.

Rubriken lovade mig ett gott blåbärsmellanmål i ätenkelt format. Ät naturligt, fullpackat med blåbär och nötter, gott gott gott och nyttigt hojtade plastförpackningen. Vanligtvis är jag en väldigt noggrann läsare i matbutiken. Står där mellan hyllorna och kisar ner till det allra mest finstilta, för jag vill veta vad jag äter. Finns det aromer, E-nummer E620-E625, i innehållsförteckningen ratar jag varan direkt. Sedan kan livsmedelsverk och andra säga vad de vill om att glutamater inte skadar oss människor. Sedan min allra första sommar som vikarie på Nyan skyr jag smakförstärkare. Studerande som jag då var hade jag upparbetat en förkärlek för nudlar, gärna den versionen med de små påsarna med kryddor i samma paket. Otroligt billig lunch – och gott. Och fullpackat med smakförstärkare förstås. Jag borde ju ha fattat att man inte får många gram äkta vara för några cent.

Efter några veckor av gemensamma luncher fick kollegan Annika nog av mitt glutamatkokande. Hon tittade skeptiskt på mig där jag stod i det minimala Dalboköket och öppnade min dagliga nudelpåse. Hon knyckte påsen ur min hand och läste innehållsförteckningen. Och sedan fick jag mig en ordentlig föreläsning om forskningsrönen gällande smakförstärkare och hur de på intet sätt gör gott för våra kroppar. Speciellt illa var det för våra hjärnor. Där och då slutade jag. Jag rusar vidare med min mellanmålsbit i handen. Väl i bilen så läser jag även den mindre texten. Här vankas kokosflingor och torkad frukt och frukt, ”bara naturliga ingredienser och inga konserveringsmedel, färgämnen eller konsistensgivare.”

Startar bilen , hugger tänderna i stången med nötter. Kör i väg och tar en tugga till. Nu börjar jag bli ordentligt misstänksam. Det här är jäkligt sött för att vara honung. Väl framme vecklar jag ut förpackningen och letar vidare. Hittar nästa innehållsförteckning. I ministil under en flik: Palmkärneolja, socker, emulgeringsmedel, några procent kokos, puffat ris (med tillsatt socker), stärkelsesirap, någon procent cashewnöt, russin och torkad aprikos och så torkade tranbär (även dessa med tillsatt socker).

Och, tadaaa, två procent blåbär (med tillsatt socker).