DELA

Bilen, mer än bara en bil

Man ser det oftast i den tröga klockan 16-trafiken när man ska in i Sjukhusrondellen eller vid trafikljusen. Alla bilar kör så sakta så man hinner studera föraren.

Jag brukar undra vart de är på väg, är de stressade? Är de glada eller ledsna? Matchar föraren med sin bil? Sitter någon annan och studerar mig likadant?

Då och då ser man det, fingret som ivrigt rotar omkring efter något i näsan.

När man sitter i en bil känns det kanske som man är isolerad från verkligheten. Ingen kan höra dig och ingen kan se dig. Tror du. Men alla ser att du petar dig i näsan och sedan biter på samma nagel.

Samma som att alla ser när jag sitter och sjunger med till sångerna på radion. Och att jag tänker högt när jag är ensam i bilen. När jag körde moped trodde jag även att mopedhjälmen är en isolering från omvärlden och sjöng högt vid trafikljusen. När jag sedan tittade åt sidan såg jag människor som fnissade och förstod att bilarna brevid hade fönstret öppet och att jag inte alls är isolerad från omvärlden.

Nu när jag har bil vet jag i alla fall att ingen hör mig så jag har fortsatt med mitt sjungande i trafiken. Då och då kan någon le åt mig som förstår vad jag gör.

En gång vid ett rödljus, satt jag och sjöng till en låt på radion, och när jag kollar på flickan i bilen brevid ser jag på hennes munrörelser att hon sjunger med till samma låt som jag.

Men peta er i näsan och sjung med till radion.

Bilen får vara vår egna lilla bubbla och ingen ska lägga sig i den. Man vill kunna mentalt vakna till i lugn och ro på morgonen medan man kör till jobbet, och sitta och gäspa stort. Och efter jobbet vill man sätta sig i bilen för att varva ner, lyssna på radion och planera vad man ska äta när man kommer hem.

Jag tycker om hur varje bil är personlig. När du sätter dig i någons bil får du snabbt en inblick över ägarens liv. Du kan se om de är rökare eller om dem samlar på doftgranar. Du märker också om personen gillar ordning och reda eller har fem tomma godispåsar och läskburkar på golvet. Någon har en rosa rattmuff och en annan har satt läderöverdrag på sätena. Hm …