DELA

Beskrivning eller instruktion

Vad svarar man, handen på hjärtat nu, när ett troskyldigt blickande barn som just fått sina första insikter i människans fortplantning frågar:
– Brukar du och pappa också göra så där på kvällarna när vi har gått och lagt oss?
– Njaäe…?
Ibland, sa jag, och lät det stanna vid det.
Det vet ju alla, att det finns inget mer pinsamt än föräldrar som är mänskliga.

Jag minns min lärarinnas flammande kinder när hon tappert kämpade sig igenom de mest tummade sidorna i ”Medborgarfärdighet för grundskolan” inför en klass på 32 elever som stirrade stint ner i pulpetlocket. Det var kliniskt, ospännande och oerhört genant. Dessutom tycktes det inte ha något alls att göra med en pirrande förälskelse, eller den varma känsla i magen jag fick av att stå bredvid en speciell kille i matkön. (det här var alltså i grundskolan).
Sex var ett mysterium och kärlek något helt annat.

I den litteratur som finns tillgänglig i ämnet i dag har tonen ändrat helt. Man har gått från det kliniskt beskrivande till närmast instruktiva texter. Det handlar mycket om respekt, att stå på sig, att förstå sig själv och sin egen njutning, och det är väldigt bra.
Fortfarande undgår dock kärlekens väsen alla beskrivningar och manualer. Man kan svara på hur, vad och med vem, men inte på varför. Kanske borde sexualundervisningen i skolorna och hemmen kompletteras med en samling poesi och prosastycken om varför människan älskar, varför hon grips av yrsel och svaghet bara av en doft och en glimt av ett nyckelben.

Här till exempel ett förslag, en kort dikt av den koreanske poeten Ko Un, fortfarande en av mina favoriter.

Baby
Innan du föddes
före din pappa
före din mamma
fanns ditt gurglande läte.

Det börjar väl bli tjatigt, men det mesta man behöver veta har skrivits redan, i skönlitterär form. Det kanske inte skulle bli sämre människor av de barn som i skolan fick lära sig läsa, räkna och skriva, och sedan skulle ägna resten av tiden åt skönlitteratur och sin egen nyfikenhet.
Världen är ju så fantastisk och människan så uppfinningsrik och fantasifull att alla läroböcker i världen bara känns som att äta damm när det kunde vara grekisk yoghurt med honung och valnötter.
Som Höga Visan
Du har fångat mitt hjärta,
min syster och brud,
med en enda blick har du
fångat mitt hjärta,
med en enda länk av din halskedja.
(4:9)

Eller hur?

Nina Fellman