DELA

Bellmans hemliga Par Bricole

I söndags besökte jag Bellmanshuset på Södermalm i Stockholm tillsammans med min syster som bor i staden. Vår pappa har alltid sjungit Bellmans sånger och då jag hör visor som bland annat ”Vila vid denna källa” och ”Fjäril vingad” får jag en behaglig känsla som påminner om sommar, gemenskap och snapsvisor vid familjens sillbord.
I Bellmanshuset fick vi lära oss om Bellmans livshistoria och höra många av hans visor som uppfördes av en skicklig trubadur. Carl Michael Bellman bodde i huset på Urvädersgränd 3 på Södermalm tillsammans med sin bror åren 1770 till 1774. Rummen på översta våningen är bevarade så gott det går i sin ursprungliga form och man har samlat föremål och möbler från tiden i rummen.
Historien, sångerna och rummen var fina och intressanta. Men vad som var mest spännande är att Bellman och hans två vänner Olof Kexél och Carl Israel Hallman grundade en orden år 1779 som fick namn efter en fransk biljardterm, Par Bricole som betyder ungefär ”av slumpen”. 1700-talet var ett sekel fullt av mysticism och många mer eller mindre revolutionära hemliga sällskap grundades, frimureriet är ett exempel.
I Sverige finns 5000 medlemmar i Par Bricole på flera orter i landet. Om man vill bli medlem i sällskapet ska man bli rekommenderad av en medlem, så det gäller att känna en av dessa 5000 som kan tala gott om en. Endast män får bli medlem i orden. En av medlemmarna säger att man kan få se i matrikeln ifall man råkar känna en medlem som sedan kan rekommendera en, om man är man alltså. För kvinnor är tillträde helt uteslutet.
Det verkar lite mystiskt och hemligt det hela. Men ordens främsta mål är att värda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst. Detta och mycket mer kan man läsa om på Par Bricoles hemsidor. Det som jag inte fick reda på, men blev och undra över, är de olika grader som medlemmar i Par Bricole ska uppnå. Trubaduren i Bellmanshuset säger att han nu uppnått grad åtta av tio. Jag undrar, vad ska man göra för att uppnå en ny grad? Min syster, som är mer insatt än jag, säger att det är hemligt.
Hemliga sällskap som Par Bricole känns för mig som lite gammalmodiga och skumma. Men samtidigt är det fint att institutioner som grundats för flera sekel sedan består, sprids och utvecklas. Egentligen är det väl inget konstigt, utan en hyllning till Bellman, sällskapets andlige fader. Och honom hyllar jag också gärna. Bellman betraktas som en av Sveriges nationalskalder. Han var en skicklig poet och musiker som var glad i drycker och fortfarande ger hans vackra visor glädje i sommarnatten.