DELA
Foto: Felicia Bredenberg

Bataljen som jag utkämpar varje natt

Sömn hör till en av alla dessa ting som man inte uppskattar så länge men har gott om den, men så fort man har brist på sömn förstår man hur otroligt viktig den är. Tidigare i mitt 23-åriga liv har sömnen och jag haft en bekymmerslöst förhållande. Den kom då jag satte huvudet på dynan och gjorde mig sällskap ända tills väckarklockan ringde. Visst kunde kvaliteten försämras en aning om jag sov över hos en vän eller om tuppluren på dagen, som var ett sporadiskt inslag i mitt liv, hade blivit för lång. Men på det stora hela hade sömnen och jag en bra relation.

Om man inte har problem med att sova, kan man inte till fullo förstå hur vidrigt det är för dem som har det. Familjemedlemmar som lidit av sömnproblem har fram tills mina egna bekymmer började inte fått särskilt mycket förståelse eller omtanke.

Nu har jag haft sömnproblem i snart ett år. Att somna går oftast bra, jag är ju så trött från föregående natt, men sedan vaknar jag klockan ett och det är då brottningsmatchen mellan mig och sömnen börjar. Ibland är John Blund vänlig, han kommer ganska snart efter att jag vaknat. Ibland dröjer han en timme eller två och nu som då har han tydligen något viktigare ärende någon helt annanstans och låter mig vara vaken tills jag förstår att jag är besegrad och jag stiger upp.

Jag antar att det finns två sorters sömnlöshet, den då man kan sova men inte har möjlighet och då möjligheten nog finns där men man inte kan. Jag har ingen aning om vilken sort som är värre.

Jag har utskrivna sömntabletter, men rädslan för ett beroende har gjort att de flesta är kvar i burken. De gånger jag tar dem leder det oftast till att jag, de utökade sovtimmarna till trots, inte finner mig själv det minsta lilla piggare nästa morgon. Trött eller trött, mina två enda alternativ.

Men jag borde knappast klaga. Även om jag visserligen vaknar varje natt är inte varje natt sömnlös. Dessutom leder mina sömnproblem till en del skratt. Jag har som ovana att när jag inte lyckats somna om efter några timmar börjar internetshoppa. Även om jag är vaken är jag ibland så bortkollrad av trötthet att jag beställer hem ganska roliga saker. Att öppna dessa paket förgyller min vardag. Eller vad sägs som stövlar med ankmotiv eller julgransljus i regnbågens alla färger?

Om man vill romantisera livet med sömnlöshet så finns det vissa fördelar med att stiga upp vid fem. Man hinner ta en morgonjogg, baka en kaka till eftermiddagsfikat, se på morgonnyheterna, läsa tidningen och äta frukost i lugn och ro – och ändå komma på jobb till klockan åtta. Nackdelen är förstås de tyngder man känner på ögonlocken vid sisådär lunchtid. Gäsp.