DELA

Bästa vandringen nu ännu bättre

Inga Heller tror knappast sina ögon. Är det möjligt?
Världens absolut bästa vandring på Åland har blivit ännu bättre.
Det handlar naturligtvis om turen Prästö runt.
En vandring som har allt; natur, kultur, historia, skulpturer i skogen, bäckar, berg, hallon, utsiktstorn, stränder i norr och syd.

Så här ska du göra. Ta en solig höstdag med gulröda löv. Så sätter du stövlar eller vandringskängor på. Det är rätt blött utmed stigen.
Prästö ligger i Sund, en dryg halvtimmes körning från Mariehamn. Ta andra avtagsvägen upp till vänster efter Prästö stugby. Då är du rätt nära Töftöfärjan hamn. Kör lite upp i skogen. Där finns parkeringsplats.
Där finns också något för Åland så ovanligt och bra som vandringsinformation på en rejäl skylt. Rundan uppges ta två och en halv timme. Då har man gott om tid på sig att studera alla gravar och dessutom ta en fika någonstans på vägen.

Innan du travar iväg ska du beundra Mariastatyn till vänster på den ortodoxa gravplatsen. Hennes marmor lyser vit mot gröna granar. Snyggt.
Så bär det av, genom grinden, vidare på den breda gräsvägen. Olika begravningsplatser beses. Det kan ge upphov till tankar – och samtal – om livets förgänglighet.
Småningom kommer du vidare genom ett skogsavsnitt och står snart inför ett rejält motlut. Men här behöver du inte längre klättra på mossiga stenar. Det finns numera en finfin trappa upp.
Högst upp på toppen hittas ännu en toppenfin nyhet. Ett stadigt stort och högt utsiktstorn. Det har till och med bekväma ledstänger och stegen är lagom höga, också för en dam från stan. Utsikten är milsvida och hänförande.

Lite klumpigare och mer svårgånget blir det när du ska nerför berget. Vandringsstavar är ett bra stöd.
Över en koäng med fler gravar och så når du norra stranden. Det bär uppåt igen. Och ner. Väl nere finns första sittbänken vid stranden. Är det fikadags redan? Eller sparar du dig till bänken vid Lotsstugan, med utsikt över Bomarsund.
Strax går du över stora vägen och sedan är du vid en strand igen, den här gången i söderläge.
Och så till slut går du igenom den gamla ryska bebyggelsen med telegraf, sjukstuga och hus blommande och äppeldoftande trädgårdar.

En nyhet är också fortsättningen på mellanvägen på Prästö till den blivande minneslunden. Vill du gå på vägen så ta av på den första avtagsvägen till vänster efter Prästö stugby.
Det är Ålands krematorie- och minneslundsförening som byggt vägen, som går nästan ända ner till norra stranden. Du kan gå via judiska begravningsplatsen tillbaka, spana västerut efter en stenmur i skogen.

En liten fågel viskar att Agenda 21 arrangerar en vandring Prästö runt lördagen den 20 oktober med Magnus Wikström.
Lycklig den som har denna höstvandring framför sig.

Kiki Alberius-Forsman