DELA

Basinkomst på gång

Från och med nästa år kan finländska medborgare få en basinkomst på mellan 550 och 750 euro per månad.

Inte alla, och i början bara på försök. Men ändå – ett paradigmskifte kan vara på gång om hur man ser på människans värde och värdighet i förhållande till stödsystemet.

Tidigare i veckan presenterades resultatet av den första studien som en forskargrupp gjort om olika basinkomstmodeller. Förslaget är att en försöksgrupp bestående av huvudsakligen 25-63-åriga personer med små inkomster ska testa modellen. Genom att fokusera på personer i yrkesverksam ålder vill man få svar på frågan om basinkomsten fungerar som en morot för att de lättare ska kunna skaffa eller skapa arbete än med dagens stelbenta system.

Basinkomsten betalas ut varje månad skattefritt och beloppet påverkas inte även om man hoppar in på ett jobb, startar eget eller studerar. Basinkomsten skulle lösa problemet med byråkrati, flitfällor och det avancerade och kostsamma kontrollsystem som finns i dag för att att motverka att folk bidragsfuskar.

Dagens arbetsmarknad ser annorlunda ut än när stödsystemen kom till. I dag är fast anställning en utopi för många och arbetsavtal som går ut på att man jobbar när man behövs är vanliga. Projektanställningar, visstidsanställningar och vikariat är mera regel än undantag.

Har man en basinkomst så vet man att man har tak över huvudet och mat för dagen oberoende av om man har ett jobb eller inte. Allt man förtjänar utöver den på olika slags jobb är en bonus. Om man tjänar mycket så betalar man mera skatt och då återgår basinkomsten i princip till staten.

Basinkomsten fokuserar på individens möjligheter, bidragen fokuserar på begränsningarna. Enligt förespråkarna kan basinkomsten medföra mycket positivt både på individplanet och i samhället.

Den kommun som nämns som försöksort är Äänekoski med en arbetslöshetsprocent på 20,8, betydligt högre än genomsnittet i Finland. Bland ungdomar är siffran ännu högre. Unga som tappar hoppet, hoppar av utbildningar, blir passiva och sjuka och ganska snabbt marginaliserade och kanske kriminella. Tanken är att basinkomsten kan vända den negativa spiralen.

Det senaste landet som lyfter fram ovillkorad basinkomst som ett alternativ är Nya Zeeland. Inom kort ska landets näststörsta parti Labour ordna en konferens där man berättar hur basinkomsten kunde genomföras.