DELA
Foto: Porträtt Harriet Tuominen

Bara litet avundsjuk

Vågar man, utan att verka avundsjuk, ha synpunkter på våra folkvaldas nya arvoden? Antagligen inte, men vad fasen.

Vem är inte avundsjuk ibland.

För väldigt länge sen fick ledamöterna betalt de månader lagtinget var samlat. Så ibland hade man pengar, ibland inte. Barbro Sundback (jodå, hon var med redan då) hade svårt med det här och tyckte att man skulle dela upp årsarvodet på 12 och betala ut pengar varje månad. Det blev så.

I något skede var idén att ledamöterna skulle ha samma arvode som riksdagsledamöterna, men för en kortare tid per år. Lagtinget sitter ju inte samlat 12 månader utan 6, så arvodet skulle beräknas enligt det.

Vilka ändringar som har gjorts under årens lopp har jag inte följt med, men nu blev jag litet nyfiken. Om man går tillbaka till det gamla tänkesättet att lagtinget är samlat 6 månader per år och delar upp det nya årsarvodet på den grunden så blir det faktiskt 9 800 euro per månad.

En nyvald riksdagsledamot får 6 614 euro per månad – det är vad jag har googlat fram på nätet. Om man räknar om det till lön för de 9 månader riksdagen sitter så kommer man till 8 800 euro. Alltså mindre per ”arbetad” månad än våra lagtingsledamöter. Det är litet intressant. Men på årsbasis blir det runt 20 000 euro mer än kollegerna på Åland får.

Nu har en och annan ledamot redan samlat sig till en saklig men dräpande protest. Jag vet. Ni ska leva också de månader lagtinget inte är samlat. Och ni gör ert bästa för att det ska vara samlat så många dagar per år som möjligt. För ni har inget att göra i pauserna.

Många av er får inte gå tillbaka till ett ordinarie jobb, om ni ens har fått ha kvar ett ordinarie jobb. Det är företagare av olika slag som kan ha inkomster på sidan om lagtingsuppdraget.

Hur många är företagare? Och även om man är företagare och kan reparera cyklar eller dela ut juridiska råd i pauserna så kanske alla inte vill anlita en för kunden kan tror att cykeln börjar styra åt fel håll.

Så det är väl bäst att dom får betalt så dom håller sig lugna i pauserna.

Vi betalar dom för att dom inte ska sprida sitt budskap när dom är lediga från lagtinget. Och så betalar vi dom för att dom ska sprida sitt budskap när dom är i lagtinget.

Kom på ett bättre system, den som kan. Men i ärlighetens namn, för att återknyta till rubriken, inte skulle jag tacka nej till att få betalt för att hålla käften. Eller?