DELA

Att springa på nordpolen

Jag och Lisa Bergkvist har varit på Svalbard i en vecka. Det var en fantastisk upplevelse att få spendera en vecka på den 78:e breddgraden med sina snötäckta berg och den här årstiden väldigt ljusa kvällar. Från och med den 17 april går solen inte ner igen förän den 23 augusti. Svalbard är världens nordligaste samhälle som man kan resa till med vanliga resebolag och för många är det ett äventyr man inte glömmer så lätt.

Men det finns alltid de som ska vara värre.

För vissa räcker inte inte Svalbard som extremt resmål, de vill hela vägen till nordpolen. Ett femtiotal skulle dit och springa North Pole Marathon, världens nordligaste marathonlopp men landningsbanan på isen hade spruckigt och de kunde inte landa, därför satt de fast på Svalbard.

För nästan 14 000 euro får man delta i North Pole Marathon, då inkluderas flyg till och från Svalbard, boende, anmälningsavgift och helikopterflygningar runt polen.

Man får också en t-skjorta.

Ett flygplan släppte ner en traktor med hjälp av fallskärmar för att ploga upp en ny landningsbana och på så sätt öppna trafiken igen vilket blev lyckat och det första planet landade i närheten av nordpolen i början av veckan.

Sedan sprack den nya landningsbanan.

Våren på nordpolen är en temperatur runt minus 40 och kraftiga vindar vilket gör expeditioner något svåra, men det här är högsäsong för nordpolen, ljuset är på väg tillbaka och isen har fortfarande inte smält bort.

Passagerarna som fick plats på det flyg som lyckades landa innan den nya landningsbanan sprack har redan sprungit, de andra väntar fortfarande på Svalbard. I över en vecka nu.

Jag måste ändå erkänna att jag blev lite avundsjuk när jag hörde om deras äventyr. De skulle ju trots allt ännu längre norrut än oss vilket jag inte ens hade sett som ett alternativ.

Men sedan när jag fick höra hur dyrt det är och såg vilket hopplöst projekt det sist och slutligen verkade vara blev jag mindre avundsjuk. För deras kanske största äventyr riskerar att bli hotellrumsletande i Svalbards huvudort Longyearbyn vilket inte är så enkelt under högsäsong.

Äventyr i norr är häftiga, det har jag fått bevittna nu men det är också rätt bekvämt att ha sina äventyr en bit söder om nordpolen.