DELA

Att riskera någon annans hälsa

– Margarin är livsfarligt, sade han och drog ett djupt bloss på sin cigarett. Det finns SÅ mycket onaturliga ämnen i det.
Jag bet ihop om mitt svar och duckade undan för tobaksröken. Ännu en ”hälsoexpert” har uttalat sig.

Mat och hälsa
är något som engagerar människor. Det som är typiskt är att man väljer att lyssna på det som passar en själv bäst. Jag som inte röker nickar menande varje gång man läser om hur farligt och ”kanske ännu farligare än man trott” tobak är.
Men när det handlar om socker så blir det störningar i sändningen tills jag hittar en artikel om hur bra och cancerförebyggande det är med choklad. Konstigt nog har det blivit en tefläck på ordet mörk som står före ordet choklad. För mörk choklad, det är inte gott. Alldeles för lite socker och fett.

Nu är
det smör eller margarin på tapeten igen, precis när vaccinationshysterin lagt sig. Kalla mig gammalmodig, men så länge jag varken har kunskap eller utbildning inom medicinsk forskning litar jag på myndigheterna. Sedan spelar det ingen roll hur många artiklar det finns på internet som säger det ena och det andra.
Jag vill inte bli den som riskerar mina näras och käras liv för att någon självutnämnd ”expert” tror på något annat än vad myndigheterna säger.

Ett populärt ord
som används i debatten om mat och hälsa är ”naturligt”. Allt som är ”naturligt” och ”naturens eget” skall per automatik vara hälsosamt. Tobak, alkohol, olika ”naturliga” droger som cannabis borde ju vara helt okej att lägga i skolmaten.
Solens strålar är naturliga och det är ju jättebra att ozonskiktet försvinner så vi får mer av det naturliga.

Det jag vill
säga är att man tar en oerhörd risk om man, utan att själv ha forskat i saken, uttalar sig om andra ska vaccinera sig eller inte eller vad andra ska äta. Det handlar om en massa tyckande och av någon konstig anledning anser vissa sig ha mer information och kunskap är vetenskapen kommer fram till med åratal av utbildning och forskning. Det kanske är den ”naturliga” kunskapen som bara är förunnad vissa personer.
Hur skulle världen se ut om inte vaccineringen uppfunnits? Hur skulle finnarnas blodkärl se ut om inte margarinet uppfunnits?

Det finns
en måtta med allt. Ät ert smör eller ert margarin, vaccinera er eller låt bil, men för tusan, riskera inte andra människors liv med ert tyckande.
Historien brukar visa vad som var rätt eller fel beslut och jag hävdar inte att det inte kommer att visa sig att svininfluensavaccinet var det värsta man kunde spruta i folk eller att margarinet alternativt smöret leder till en gendefekt som utrotar jordens befolkning.

Men tills
dess lyssnar jag hellre på de officiella experterna.