DELA

Att resa till Åbo

Varför skulle någon klok människa komma på tanken att resa till Åbo? På en söndag? Från Mariehamn?
Det är uppenbarligen någonting man bara inte gör. För det går inte.
Men maken är ju inte som alla andra och han skulle till Reso, det som på åländska (och finska) heter Raisio. Det är precis i utkanten av Åbo. Det var en tillställning där i går och det skulle hållas tal. Av maken.

Det går ju flyg till Åbo numera, så det är bara att boka. Men inte på på veckändorna.
Men färjorna går. Om man skall vara i Reso klockan 1 på eftermiddagen så tar man lämpligen en färja halv 4 på natten från Långnäs. Då hinner man sova 3,5 timmar ombord innan man är framme. Och man är skärpt som bara den när man håller sitt anförande. Antar jag.
Om man dessutom går och lägger sig klockan 9 på kvällen och stiger upp 2 på natten för att åka till Långnäs så blir det en god natts sömn sammanlagt.
Det alternativet skippades.

Det lutade alltmer mot att åka via Helsingfors. Ta flyget till Helsingfors på morgonen och därifrån tåg till Åbo. Och så kvällsfärjan till Långnäs där den hulda makan möter med bil.
Men på söndag morgon går det inget flyg till Helsingfors. Ingen klok människa vill lämna Åland mitt i helgen.
Alltså var inte det heller ett alternativ.
Följande alternativ var att ta kvällsflyget på lördagen till Helsingfors, sova över där och sen ta tåget till Åbo och så småningom kvällsfärjan hem. Och den hulda makan, och så vidare.
Men skall man verkligen tvingas vara borta över natten, i Helsingfors, för att kunna delta i ett möte på 3-4 timmar i Reso i utkanten av Åbo?
Inte i Helsingfors, inte. Kvällsflyget på lördagen var fullbokat. Det är tydligen då folk vill fara härifrån, inte på söndag morgon.

Ett alternativ återstod. Ta dagsfärjan till Åbo på lördagen, övernatta på hotell, ha en skön sovmorgon (?), delta i mötet och så småningom ta kvällsfärjan tillbaka till Åland, där den hulda makan …
I skrivande stund sitter han på färjan dit. I läsande stund har den hulda makan förhoppningsvis fått hem honom från Långnäs. Om det inte blåser upp och han har hamnat i Stockholm.
En bekant på stan i lördags, som hörde att maken skulle ta färjan utbrast ett ”men den är ju på dock”. Då var det nära att jag hade sagt någonting, men någon annan inflikade att det nog var den färjan som går i motsatt riktning.
Men det finns ju två bolag, så på det sättet är det välordnat.

Det jag funderar på är att om det är så obeskrivligt krångligt att ta sig till en plats, skulle det då inte vara enklast att bara lägga ner den. Vad skall vi med Åbo till om vi inte kan komma dit?
Eller är det med avsikt gjort så att det är lättare att ta sig därifrån än dit?