DELA
Foto: Amanda Näsman

Att ha ett så ovanligt namn som jag

Efter Karlsson, Eriksson och Mattsson kommer mitt efternamn på listan över de vanligaste efternamnen på Åland. Jansson. Också mitt förnamn, Ida, befinner sig i toppen. En sökning på Facebook visar att den finns åtminstone sex stycken Ida Jansson här på ön, förutom jag.

Två av oss gick i samma klass i årskurs ett till sex. Då blev jag döpt till Ida K eftersom jag heter Kristina i mellannamn och den andra Idan som heter Maria i andranamn kallades Ida M. Det hände fler än en gång att vi fick byta brev i skolan som hade kommit till fel adress (och en gång på senare år råkade hennes pappa skriva Hej gulle, hur går det? till mig på Facebook). Hur hon gillade sitt smeknamn är oklart, men jag hatade att bli kallad Ida K och trodde när vi gick ut årskurs sex att jag skulle slippa det.

Det gjorde jag också. I ungefär sex eller sju år. Tills vi båda började jobba på samma matvaruaffär… Efter att jag protesterat mot att bli kallad Ida K igen fick vi den här gången bli lilla Ida och stora Ida. Jag var den lilla Idan eftersom jag är rätt kort och den andra Idan är längre än jag. Trots att jag egentligen är två hela dagar äldre än stora Ida. Nåväl. Namnkrisen avvärjd.

Nu , 20 år efter att jag började kallas Ida K av min klasslärare, jobbar jag på Nya Åland. Där det finns YTTERLIGARE en Ida Jansson. Hon jobbar på sporten och jag vet inte riktigt hur det kommer sig men hennes byline är Ida Jansson, kort och gott. Medan min är Ida K Jansson (se ovan). Jag är äldre än även denna Ida och borde rimligtvis vara originalet och alltså få heta Ida Jansson medan hon skulle vara Ida Jansson den andra. Eller Ida Alice Jansson, som hon heter i mellannamn.

Det är inte helt problemfritt med två med samma namn på en redaktion även om vi internt ofta kallas foto-Ida och sport-Ida. I dag har det till exempel två gånger låtit så här på redaktionen:

– Ida! ropar till exempel Jonas Edsvik.

– Ja?! gastar både jag och Ida från våra rum.

– Jansson! förtydligar Jonas.

– Jaaaa?! ropar vi i kör.

När foto-Ida och sport-Ida är ute på uppdrag är det däremot väldigt praktiskt när vi presenterar oss.

– Hej, vi heter Ida Jansson!