DELA

Att åka till ”stugan” eller ”stugon”

På Åland är det många som bor på stugan på sommaren.

I Vasa där jag bodde innan jag flyttade hit fanns samma fenomen men där hette de att man ”far till skären”. I mina hemtrakter i Österbotten heter det ” bo på villo”. I Nyland pratar man om att ” man far till lande”. Svenskarna säger nästan samma sak eftersom de åker till landet eller har ett landställe.

Det är fascinerande att fenomenet att åka ut till ett hus som används under sommarsemestern kan ha så många olika betydelser beroende på vem som säger det.

I min familj har vi inte haft något semesterboende. Farmor och farfar hade tidigare en villa som vi säger och dit åkte vi ibland. Den låg vid en ganska stor insjö i Österbotten med många andra villor runt omkring. Där badade man bastu, simmade och levde villaliv.

Säger man åt en svensk att jag bor på villan i sommar så har det en helt annan betydelse. Stuga och villa betyder olika saker i Österbotten och Åland. Eller att åka till ”stugon” är inte samma sak som att åka till stugan fick min sambos syster lära sig när vi var i Närpes. Vi skulle besöka deras mammas hemgård och behövde få nyckeln till huset av en släktning som bodde i byn. Släktingen sa att vi skulle hämta nyckeln från ”stugon”. Min sambos syster som visste att släktingarna hade två hus, ett egnahemshus och en stuga som också i Närpes heter villa trodde hon att vi skulle till deras sommarhus. Med ”stugo” menade närpesbon huset de bor i.

När vi skulle hämta nyckeln från ”stugon” åkte vi såklart till det som på åländska är stuga, alltså deras villa. Vi hittade ingen nyckel. Jag frågade om han hade sagt stuga med a eller o på slutet, det är en viss skillnad.

– Han sa stugon.

– Okej då menar han att vi ska hem till hans hus.

Som tur var låg stugan och ”stugon” inte långt i från varandra och vi hittade rätt hus och rätt nyckel.

I sommar har jag och sambon bott en helg på hans familjs stuga. När jag tänker på stuga tänker jag på en koja i skogen med utedass. Den här stugan är långt ifrån det eftersom den har avlopp och Ikeakök och är inte speciellt gammal heller. Men vad man än kallar det så är det av samma anledning som man åker till stugan, stugon, skären eller lande. Avkoppling, frisk luft, god mat och sovmorgnar.

Det spelar heller ingen roll om det har avlopp, Ikeakök eller utedass.