DELA

Askmolnet – stoff för drömmar

Om detta kommer det att skrivas böcker och göras filmer – dagarna då Europa blev stort igen. Rent geografiskt alltså.
Vänta bara på historien om kärleksaffären mellan en medelålders man och hans något yngre motspelerska på ett överfullt tåg på väg från Bryssel. Han är hög tjänsteman, hon är, pjaa, djurrättsaktivist och lobbyist. De ska till samma ställe och tvingas slå följe genom Europa, och så händer det som det brukar. Ralph Fiennes och hon i Amelie från Montmartre, vad hon nu hette. Eller Angelina Jolie, som i så fall är amerikansk biståndsarbetare.
Askan överskuggar allt, och tåg som avgår från plattformar är grymt symboliska. Nödvändigt med åtminstone en påtvingad övernattning på pittoreskt värdshus.

Eller en thriller kanske. Ett grymt brott har begåtts på…en schweizisk bank. Rånarna måste iväg, klarar att kontroller, ingen har märkt att pengarna är borta, de är incheckade…och så stängs flygplatsen. Alla blir stående. Nervositeten tilltar.
Rånet upptäcks. Jakten börjar. Rånarna blir nervösa, ger sig på varann, försöker ta sig ut på annat sätt, misslyckas. Kamp mot klockan, mot askan. Bovarna fångas slutligen på flygplatsen. Jeremy Irons är huvudskurken, vars tillknäppta kroppspråk på slutet är som ett jetplans vinge av stål. Fruset, liksom.

Eller, förstås, en komedi. ”Cash, not Ash”. Brittisk underhållning. Rowan Atkinson förhandlar med islänningar om Icesave, får för sig att askan är hans fel, att han förklarat fel för sina motparter, försöker ställa allt tillrätta men misslyckas skändligen, om och om igen.
Försöker få audiens hos premiärministern, men hinner inte bekänna innan han räddas av, av…att vinden vänder. Amerikanerna får askan på sig i stället och vår huvudperson åker till Brighton på solsemester. Med tåg.

Eller, förstås, en dystopi. Askmolnet är bara början. Sedan vaknar Katla. Genom en seriereaktion blir alla vulkaner på norra halvklotet aktiva samtidigt. Ett mega-askmoln täcker hela jorden, halva mänskligheten (alla fula och dumma) dör ut. Resten överlever mot alla odds i en ny guldimmig värld med konstiga djur.
Ondingar försöker ta över makten, godingarna uppfinner ett plan som kan flyga genom askmoln och spränger sig upp på Mount Everests sluttningar där solen ännu lyser och mänskligheten har sin framtid. När solen går ner mellan bergstopparna förstår vi att det ännu finns hopp. Daniel Craig och Mads Mikkelsen möts igen, denna gång på samma lag. Kämpar mot Alexander Skarsgårds gäng av unga förvildade män utan moral.

Tänk, om bara ett par år får vi veta vad vi egentligen varit med om.