DELA

Arma busskursvältare

De måste smyga omkring i mörkret under kyliga nätter.
De måste dra från by till by utmed landsväg 3.
De måste ta i hårt.
De kan få trästickor i fingrarna.
De är busskursvältare.
Dem är det synd om.

Inga Heller är själv finansiär och stolt delägare till en 18:e del av en busskur i en lemländsk by. I går låg busskuren där bara, med buken i vädret, obrukbar.
Busskurerna är byggda av byalagen. Det är bussigt karlfolk och kvinnfolk som organiserat och administrerat, snackat ihop sig och samlat in pengar, farit till stan efter virke, snickrat och hamrat och stått i. Allt obetalt, på ledig tid. Men – vem bry sig?
Nu blir de små skolbarnen med sina tunga ryggväskor stående vid vägrenen i mörkret, i regn och storm. De kan rent av blåsa omkull. Bry sig?
Och åldringar får kalla fötter i snöstormarna och ådrar sig lunginflammation. Och?

Det är busskursvältarna det är synd om.
Vilka kan de vara? De måste vara flera. Busskurer är tunga. De måste anse det mödan värt att dra från by till by i kalla nätter för att få utlopp för sin bussvältarlust.
Kan det vara passiviserade pensionärer som tröttnat på korsordslösande? Kan det vara hemmafruar som lessnat på att köpa gräddsnipor på loppis? Eller sjöfolk som i desperation orsakad av brist på närhet inte kan annat än dra iväg nattetid och välta lite?
Att ungdomar skulle vara så vettlösa? Nej. Det kan Inga Heller då rakt inte tro.
De unga är smartare än så. Och är de så starka att de kan välta en busskur, har de också kraft att resa busskuren upp igen.

Busskursvältarna är frustrerade och sanslösa. De måste få vård. De behöver hjälp och stöd. Kanske i form av en gård, där de kan umgås och träna upp musklerna inför nästa vältning. Eller en resa till ett varm ställe, typ Bahamas, för att samla krafter? En vistelse på ett lyxigt hotell kan de behöva. Vad sägs om Havsvidden? Eller en kryssning? För att ladda batterierna?
Vad gör våra myndigheter? Det är dags för landskapsregeringen att ställa upp. Här behövs insatser i stora mått. Pängar! Massor av pängar!

Ännu är de lemlänningar som inte välter busskurer fler till antalet än de som välter busskurer. De som inte välter busskurer borde ställa upp och bygga fler busskurer att välta. Genom Knutsboda eller på Granbodarakan kunde mängder av busskurer byggas där busskursvältarna fritt kunde gå fram och få utlopp för sin vältarlust. Sedan kunde det ordnas tävlingar, åländska mästerskap i busskursvältning.
Blir det dyrt? Ge dem skumpapengarna! Eller låt dem dricka upp världens äldsta champagne och sedan världens äldsta öl! Att friska upp sig med. Efter allt vältande. Så de orkar. Stackarna!