DELA

Är jubileum alltid jubel?

På konstmuseet Prado i Madrid hänger en världsberömd tavla av Francisco Goya. Den heter Madrid den 3 maj 1808 och visar arkebuseringen av spanska upprorsmän, som revolterade mot att Napoleon satte sin bror som kung i Spanien.

Målningen har setts som en av de mest minnesvärda bilderna över människors omänsklighet mot varandra. Ingen skulle komma på tanken att förbjuda den.

Maken påminde mig om tavlan när det blev rabalder kring ett jubileumsmynt. Vi hade litet svårt att förstå protesterna mot arkebuseringsbilden på ett av mynten. Vill man skildra Finlands historia så kan man inte hoppa över inbördeskriget.

Min slutsats blev att ättlingar till den vita sidan inte ville bli påminda om grymheterna. För att det förekom grymheter – på båda sidorna – kan ingen förneka, andra än de som föredrar alternativa sanningar.

Men så hörde vi socialdemokraternas Camilla Gunell på 1 maj säga att det var osmakligt att visa arkebusering av röda fångar. Att visa på splittring när man firar gemenskap är inte alls lyckat enligt henne.

Hon har rätt, bilder från den tiden kan väcka känslor. Mina morföräldrar hade sina familjer på var sida. Ingen enkel situation. Och jag kan fortfarande bli upprörd när jag läser om eller på annat sätt påminns om orättvisorna som grasserade då.

Men samtidigt ser jag ju hur mycket som har förändrats, som har blivit bättre. Och det har åstadkommits tillsammans. Är det då så fel att visa att något fruktansvärt och tragiskt kan ändras till sin motsats om viljan finns?

Ett jubileum kan firas utan att vägen dit är kantad av enbart jubel.

På Torggatan fanns också två unga män, en inflyttare och en återflyttare, med anarkistslogan: ”Demokrati utan parti.” Nyfikenheten var stor.

– Finns det fler av er?

– Några till.

Hemma igen googlade jag på anarkist. Fick upp samhällsomstörtare, rebell, extremist, nihilist, bildstormare och anhängare av anarkismen.

Rebell = upprorsman, upprorsmakare, orosstiftare, revolutionär, revoltör, insurgent, frondör, omstörtare och bråkmakare.

Extremist = ytterlighetsman, ultra, person med extrema åsikter, fanatiker, svärmare och radikal.

Nihilist = förnekare, tvivlare, anarkist och revoltör.

Bildstormare = omstörtare, revoltör, revolutionär, radikal förnyare och ikonoklast.

Kärt barn har många namn! Någonting för de två att tänka på.