DELA

Är du vilig ålänning?

Hembygdsrätt hit och hembygdsrätt dit. När det verkligen kommer till kritan är det helt andra saker som avgör om du är en riktig ålänning eller inte. Jag har utformat ett enkelt test som landskapet gärna får kopiera för att garantera att de som bor här, köper mark och kanske till och med dristar sig till att kalla sig ålänning verkligen kan sina saker.
Undantaget är förstås, som alla känner till, om man har den minsta anknytning till Åland och blir berömd. Då går man förbi alla tester och krav, då kallas man ålänning snabbare än man hinner säga Julius Sundblom.
Alla vi som inte får Nobelpris, vinner VM-guld eller heter Lill Lindfors kan dock göra testet för att kvalificera antingen in i den åländska värmen, eller ut i snålblåsten.
Nu börjar testet:
1. Du vet alltid, också om du befinner dig på ett öde dass i Hulta, vilka vädersträck som är var.
2. Det betyder också att du utan att snubbla på trappsteget vet vilken av stadsbussarna du skall ta, även då det bara står att de skall ”norrut” eller ”söderut”.
3. Du kan avsluta meningen ”iss inga…”
4. Att bege sig iväg till Geta är inget man gör på en kafferast, en övernattning krävs minst (bor du i Geta kan orten bytas ut mot Vårdö).
5. Men ändå, trots svar ja på frågan ovan, har alla i familjen en egen bil. Det händer ofta att man kör med någon halvtimmes mellanrum efter varandra till samma ställe.
6. Självständighetsdag är ett finskt ord som betyder shopping i Stockholm.
7. Man kan väcka dig mitt i natten och du vet självklart vilken tidning, du och din släkt, har prenumererat på sedan urminnes tider. Det skulle aldrig falla dig in att kritiskt granska den tidningen.
8. Du vill ge dig ut i världen, resa, träffa andra människor och möta andra kulturer, men att resa till Finland och att lära dig finska är aldrig ett alternativ.
9. En halvtimme innan färjan går börjar du packa. Också om du bor i Långbergsöda.
10. Du har din egen favoritplats på alla färjor, och du blir förnärmad om någon sitter på ”din” plats då du kommer dit.
11. Då skolklassarna anländer i maj undrar du varför. Vitsippsdrivorna kliver du över som om de var smutsig snö.
12. Under juli månad besöker du under inga villkor Mariehamn utan sitter på stugan och röker flundror. Undantaget är om du är mellan 15 och 30 och har räknat dagarna till Rockoff-det-enda-som-händer-på-den-här-holmen sedan jul.
13. På fråga sju tänkte du endera på Nya Åland eller tidningen Åland. Tidningar som DN, HBL eller New York Times reflekterade du aldrig på som alternativ.
14. ”Vems flicka har skrivit det här då?” har du tänkt medan du läst testet. Alternativet är att du redan vet vem den där Erlandsson är, vem jag är gift med och vilket skonummer jag har.
För att få kallas ålänning bör du ha svarat ja på samtliga frågor i testet. Som bekant är ålänning inget man blir över en kafferast.