DELA

Apolloexpedition

Så här går det till när Inga Heller och gobbin företar sin årliga apolloexpedition.

Steg ett: Cykla till Långnäs. Nej, det tar inte tre dagar att trampa tvärs över Åland, det är bara turistbroschyrernas reklam för cykelpaket som får oss att tro det. En hastighet om 15 km i timmen är en måttlig tant-trampar-takt. Med den takten kommer man från stan till Långnäs på två timmar och från Eckerö på typ fyra timmar.

Steg två: Läs skärgårdstrafikens tidtabell. Noga. Här gäller det att ha huvut på skaft. Nej, Gudingen, med sin fräscha salong, går i-n-t-e till Överö kl 11.00 på lördagar i juli. Men tvärgående går 12.00.

Steg tre: Åh, du har 45 minuter på dig för kaffe. Rusa ombord, rusa omkring. Nej, tvärgående Odin har tyvärr inte café. Inte ens en termos med självbetjäning. Drick vatten.

Steg fyra: Gå av på Föglö Överö. Cykla söderut. Det är 18 härliga km till Degerby. Du ser renfana och stora blåklockor nicka vid vägrenarna ikapp med gulmåra och prästkragar. Nu gäller det att spana efter fladdrande vita fjärilar, modell större, de med röda ringar på. Det är apollofjärilar och som bara – eller nästan bara – finns på Föglö. De känns igen på att vingarna är stora som psalmboksblad. Strax norr om Embarsund brukar den hittas, snyggt sittande på rödklint vid vägkanten, snurrande runt varandra i sommarsolljuset, fladdrande, flaxande.

Står man riktigt nära hörs vingljudet prassla.

För några dagar sedan hittade Inga Heller ett tiotal nära vägen.

– Vad olika röda nyanser ringarna har, funderade hon. De kanske changerar med åren.

Nej. Tänk inte så.

– Vad SA du nu att du SA, SA du, undrade gobbin påpassligt …

Hm, just det. Fjärilarna lever ju bara en sommar.

Steg fem: Ta Embarsundsfärjan, cykla till Degerby och ta Skarven tillbaka till fasta Åland. Detta är alltså en tre-färjors-utflykt.

Steg sex: Spara minnet av att stå mitt bland de prasslande apollofjärilarnas psalmbokblad i ditt inre. Länge.