DELA

Alpackadrömmar

Agility med alpackor. Min nya hobby är spikad. Ända sedan jag hörde om den här idrottsgrenen har jag varit mycket fascinerad. Alpackor som hoppar över hinder och springer i sicksack mellan stolpar kan inte bli annat än fantastiskt. Finska mästerskap i käpphästridning är väl inget att bry sig om när det finns finska mästerskap i agility med alpackor!

Jag vet inte varifrån min kärlek till alpackor kommer, men den är äkta. Det är något med deras stora ögon, den mjuka ullen och den långa halsen. Och deras obrydda uppsyn. Egentligen vet jag inte mycket om djuret, jag var till exempel nyligen tvungen att googla skillnaden mellan alpacka och lama (slutresultatet var att lamor är större och har bananformade öron). Och jag har inte heller träffat en alpacka fler än en gång. Däremot har jag haft en halsduk av alpackaull, men den blev stulen (förståeligt, alpackaull är otroligt mjukt).

Desto mer kontakt med mina älskade alpackor har jag inte haft, men varje gång en bild eller en film på en alpacka dyker upp blir jag alldeles lyrisk. Alpackor får mig att känna saker som endast hundvalpar kunnat locka fram inom mig och det kan få mig att le även på mina sämsta dagar.

Alpackaagility är alltså den hobby jag skulle börja med om det fanns tid, då får man ju verkligen göra något tillsammans med alpackan. Annars har jag förstått att de inte är så brydda i människor. Tycker inte alpackan om agility för vi väl hitta på något annat trevligt. Jag går mer än gärna på kvällspromenad med en alpacka.

Problemet är bara att det knappast är speciellt optimalt att ha en alpacka som husdjur i en liten lägenhet i stan, så det får nog tyvärr blir framtidens planer. Jag drömmer om en stor gård med frigående alpackor när jag blir äldre, av deras ull ska jag sticka en ny halsduk åt mig för att ersätta den som blev stulen för många år sedan.

Nu kanske det låter som om jag överdriver lite och är otroligt barnslig, men jag är fullt allvarlig när jag säger att jag älskar alpackor. Alla har väl något glädjeämne i livet som alltid piggar upp en, för mig är det alpackor.