DELA

Allvarligt talat? Heja Sverige.

Sverige förlorade sin första EM-match (i fotboll) mot Ukraina. Vi var många som försökte reta vår rikssvenske chefredaktör Bladh i dag. Jag framförde mina sympatier och sade att jag skulle göra en inbetalning till Svenska fotbollsförbundet.
Men hånet bet inte på honom. Han behövde inte ens fråga oss hur det går för Finland i EM för där har vi aldrig haft något att göra.

Kanske är det dags för oss att ge Sverige vårt stöd fullt ut, med tanke på det åländska näringslivet och i förlängningen oss alla. Vilken glädje annat än skadeglädjen har vi om Zlatan & Co blir snabbt utslagna?
Är det inte bättre om Sverige tar sig hela vägen till finalen, med fullt ös på alla åländska nöjeslokaler som direktsänder på storbildsteve för svenskar som av någon orsak befinner sig på Åland? För varje mål Sverige gör stiger temperaturen och det enda sättet att kyla ner sig är att beställa en öl till.
Pengar i de åländska restaurangföretagarnas kassor. Vem säger väl nej till det? Så från djupet av mitt åländska hjärta:
Heja, Sverige.
Det känns litet konstigt men inte helt fel. För om det finns något land som är bättre än Sverige på att ta ut segern i förskott är det fredagens motståndare England.

Samma sak är det väl med melodifestivalen. I år var ordningen återställd, Finland blev raskt utslaget i semin och Sverige vann.
Den första jag tänker på är att det blir mera jobb på Chipsfabriken i Haraldsby när folk ska lördagsmysa nästa år till de svenska uttagningarna, den svenska finalen och förstås eurofinalen.
Om jag satt i Chipsens ledning skulle jag inte bara elda på folkets intresse för att fredagsmysa – (fenomenet lanseras nu med det nya ordet ”hölläillään” på Chipsens skolklasskepsar). Jag skulle gå all in med ”Mello”-chips där alla som köper en påse kan vinna ett hembesök av Brandsta City Släckers eller Nanne Grönwall. Det spelar ingen roll vad chipspåsarna innehåller, det är paketet som räknas. Mello. Tänk så mycket gratisreklam Chipsen skulle få.

Dennis Jansson bokade Loreen till Rockoff innan hon vann och det betyder, antar jag, att han fick henne till ett lägre pris än vad hon skulle betinga i dag. Knappast når hon samma publiksiffror som Lordi men en seger är en seger. Det blir liv på torget, flera ålänningar och svenskar som äter och dricker före, under och efter. Folk som öppnar plånboken i Mariehamns centrum – hur ofta händer det nuförtiden?
Förhoppningsvis är Rosella tillbaka i trafik i vår när halva Åland åker västerut till den svenska finalen i Globen. Kom ihåg att köpa fulla ransoner åt båda håll! Den riktiga finalen har väl ingen råd att gå på? Då kan man trösta sig med en påse åländska Mellochips.
Det här ekonomiska perspektivet på Sveriges schlagereufori är ett lamt försök att slippa säga ”rätt låt vann”.

Patrik Dahlblom