DELA

Alltid på en söndag

I torsdags slog jag på radion som vanligt strax före åtta för att lyssna på riksnyheterna. Men Ålands radio spelade musik och jag utgick från att tekniken strulade.

Under dagen trillade polletten ner. Det var ju självstyrelsedag och alla offentligt anställda var lediga. Även Ålands radios personal.

Jag blev lite bitsk. Ska radion som finansieras av oss alla och som verkar i allmänhetens tjänst faktiskt få tystna en dag när massor av ålänningar jobbar på som vanligt och inte alls får vara lediga?

Hmm. Kanske det äntligen är dags att lyfta orättvisorna på bordet?

Bara för att visa på ett ungefär vad dagen kostar för det offentliga Åland – alltså för alla oss skattebetalare – gjorde jag ett litet räkneexempel efter att ha konsulterat experter på landskapsregeringen och Åsub.

Ganska nära 1 800 personer arbetar inom landskapsförvaltningen och ÅHS. Medelförtjänsten för landskapsanställda är 3 712 euro per månad. Delat med 21,5 arbetsdagar per månad blir summan per arbetsdag inklusive sociala avgifter omkring 212 euro. 212 gånger 1 800 blir cirka 380 000 euro för en enda självstyrelsedag.

I kommunerna arbetar cirka 3 150 personer. Samma räknemanöver (fast med något lägre månadslöner) ger en kostnad för skattebetalarna på 540 000 euro. Totalsumman är alltså över 900 000 euro. Så vi kan säga ungefär en miljon jämnt.

Det finns också en annan stor orättvisa i det åländska lönesystemet, Ålandstillägget som enbart offentliganställda får. Ger vi oss på det sparar landskapet och kommunerna det tiodubbla.

Ålandstillägget är i dag 121,24 euro per månad, med sociala kostnader inräknade cirka 150 euro per månad. På ett år blir kostnaden för tillägget 1 800 euro per offentliganställd. Multiplicerar man det med det totala antalet offentliganställda i landskapet, inom ÅHS och i kommunerna, 4 937 personer vid årsskiftet 2013-14, kommer man till den hisnande summan 8,9 miljoner euro. Det är vad Ålandstillägget grovt räknat kostar varje år. Vi kan säga 9 miljoner jämnt.

Tio miljoner på ett bräde. Hållbarhetsgapet i landskapets budget är 17 miljoner. Nu förstår ni vart jag vill komma, eller hur?

Självstyrelsedagsutgiften är lätt att spara in. Det är bara att alltid lägga dagen på en söndag.

Ålandstillägget är säkert tuffare att dra in. Men av rättviseskäl borde det faktiskt göras.