DELA

Allt om gobbin min

På allmänhetens begäran: Här är mer om gobbin.
Gobbin har en mage som mer än en tvättbräda påminner om en torktumlare. Gobbin har tänder som hänger som ljusblå skjortor på torkstrecket. Gobbin har glesa halvkrulliga testar på huvudet som liknar, tja ingenting annat. ”Det växer ingen mossa på diamanter”, kan man höra honom säga.
Gobbin närmar sig 60 med stormsteg. Gobbin är det vackraste som finns på denna jord.
Gobbin har genom åren haft vitt skilda viktlägen. Samtliga klär honom. Alla viktlägen klär en skönhet. Inget viktläge missklär en ful.

Gobbin har varma händer, armveck som doftar gott, han går lätt utåt med fötterna och vaggar som sjöfarare ska göra. Han klär i uniform. Och i katt!
Han är – Inga Heller upprepar sig nu – det vackraste som finns på denna jord. Nej, det handlar inte om att kärleken är blind. Det handlar om att man inte måste vara en tjej på 16 vårar och ha blankt hasselnötsfärgat hår ner till midjan. Tittar man bara efter så är gobbin vackrare än så. Mycket. De fina linjerna vid munnen, ljuset bakom ögonen, eller suget. Kanske är det suget det ska kallas, det som man går efter. Suget i blicken. Och i rösten.

Gobbin har en manlig röst. I telefon kan han dröja så där en tre sekunder innan han svarar. Så där supermanligt. Så där bara för att visa att han nog har en åsikt om var skåpet ska stå.
– Nå jo, kan han pusta lätt.
Gobbin är förnöjsam. Speciellt med att Inga Heller undertecknar minneslapparna med ”din kära hustru”. Minneslappar behöver han nämligen. Som sjöfarare på hemmaledigt kräver han en viss arbetsledning, annars blir det bara sport-tv eller sudoku eller kattprat hela dagarna.

Gobbin kläckte en gång för 28 år sedan ur sig att han ville ha en tjej som var lite mindre intelligent än han själv.
Inga Heller kläckte då ur sig att hon alltid önskat sig en kille som var lite intelligentare än hon själv. Nu har hon i 28 års tid försökt övertyga honom om att det finns fler viktiga egenskaper en människa kan ha. Han har under dessa 28 år lagt om betoningen. ”Jag sa lite…
Gobbin är språkpolis.
– Det heter inte ´bor själv´, kan han hojta framför tv:n.
Eller:
– Det heter inte ´ringa hon och fråga´ eller ´korta nyheter´. Mänska! Vad tusan är korta nyheter?
Gobbin har alltid rätt. Det är det som är så fint med honom. Om det någon gång framkommer något annat i exempelvis ett uppslagsverk, då är det uppslagsverket som har fel. Jo, så är det faktiskt. Inga Heller är övertygad om det.

Från allmänheten har också framkommit önskemål om reportage om hur det är att cykla från Mariehamn till Santiago de Compostela i Spanien i tre månaders tid. Om detta skrivs intet mer. Det är privat. Den som vill veta får trampa iväg själv. Det är enkelt. För det har gobbin sagt.