DELA

Allt med måtta

Vad ska man göra då man märkt att pasta inte är bra för en men man inte undersökt om man är glutenallergiker eller inte? Eller då över hälften av måltiderna man äter är vegetariska men man ändå äter kött ibland?

Till de som frågar mig ifall jag är vegetarian, svarar jag oftast “nå, sådär halft”. De flesta nöjer sig med det svaret, det är ju ändå ganska vanligt att äta mångsidigt och inte bara kött nuförtiden. Sedan finns det de som helt enkelt inte förstår att man kan leva på helt vegetarisk kost. Att man, tro det eller ej, faktiskt kan bli mätt på det. Jag förstår att man inte blir mätt på en grön sallad med tomat och gurka. Lägger man till halloumi, zucchini, tofu eller svamp, blir det genast en helt annan sak. Tänk vad enformigt att hålla sig till kött! Det går att ersätta med så många utsökta råvaror.

Jag har valt att inte vara 100% vegetarian eftersom det känns lättast och bäst för mig just nu. Kommer jag hem till familjen och vi grillar kyckling, eller champinjoner inrullade i bacon, är det mot mina principer som matälskare att tacka nej. Jag njuter alldeles för mycket av mat för att kunna sätta upp tydliga gränser för vad jag får och inte får äta. Lagar jag mat åt mig själv blir det ändå oftast vegetariskt då det är så gott, och glutenfritt eftersom det passar mitt mående bäst.

Nu kanske du tycker att jag inte kan bestämma vad jag står för. Det är inte sant. Man behöver inte benämna sig med något speciellt bara för att man är tvungen att välja. Du behöver faktiskt inte göra det. Välj den kombination som passar dig och ditt mående bäst. Är det att skippa pastan och det röda köttet? Gör det. Det bästa sättet att komma underfund med vad som passar för just dig, är att testa.

Man kan äta allt med måtta. Varva normal pasta med kikärtspasta för att undvika ont i magen. Rör ihop en sås med sojastrimlor till tacos istället för maletkött. Välj mandelmjölk istället för ko. Känner du för att en dag skita i att köpa glutenfritt bröd, gör det. Är du inte superkänslig, är det värsta som kan hända troligtvis att din mage inte gillar dig så mycket. Men är brödet värt det? Kör på.