DELA

Allt jag inte kommer att göra

Jag är 25 år och vuxen, flyttade hemifrån när jag var 18. Jag har gjort en massa saker som gett mig vuxenpoäng, allt från att börja bostadsspara, skaffa kreditkort, skaffa jobb, äta chips till middag, fatta beslut om att skaffa husdjur.

Ja, massor av beslut man gör som vuxen. Men det här, det har jag skjutit på så länge jag bara kunnat. Att inte fira jul tillsammans med mamma och pappa och mina syskon.

Julen 2016 blir den första jul då jag inte är hemma. Jag kommer inte att vakna på julaftonsmorgonen, gå ner för trappan,sätta mig i soffan framför brasan och dricka glögg till morgonmål.

Jag kommer inte att gå till kyrkan med familjen (och resten av byn) på julbön. Jag kommer inte se på min bror och pappa i köket när de hackar lök och lägger upp sikrom. Kommer inte gå runt och smutta rödvin i väntan på att middagen börjar.

Inte bråka med syskonen om vem som får den sista klappen i mammas egengjorda julkalender. Inte heller chokladfrossa på soffan efter maten och se på en julfilm i pyjamas och dricka något alkoholhaltigt till.

Jul handlar om traditioner för många. Det är det för mig också även om en julafton aldrig varit den andra lik. Någon spillde rödvin på vita bordduken ett år, någon glömde slå in ett paket, någon saknade något på julbordet som fanns där förra året, något år blev det julbön i en annan kyrka och det kändes fel för prästen sa inte det som den andra prästen brukar säga.

Men i det stora hela brukar det vara samma från år till år. Även om varje jul har sina detaljer brukar det bli en bra jul ändå. Det är helt enkelt så jag får tänka i år. Helheten är densamma bara att detaljerna kommer skilja sig åt.

Det finns många saker jag inte kommer göra denna jul men det finns också många saker jag kommer att göra. Jag vet inte ännu vad det är men jag tror att det blir bra. Det finns julbön här, det finns julmat, det finns julklappar och säkert en hel del chokladfrossa.

Ja, det må vara okej, riktigt på riktigt, att inte fira jul hemma i år. Men nästa år, då ska jag fira jul hemma igen!