DELA

Allt finns på Åland

När jag berättade för min familj att jag blivit kär en ålänning var deras reaktioner följande.

– Det tar nog inte länge innan vi förlorar henne till Åland.

De hade rätt.

För tillfället studerar jag masskommunikation och stasvetenskap på Åbo Akademi i Vasa som även är min hemstad. Att jag valde att utföra två veckors praktik på Nya Åland var ingen slump. Jag vill flytta till denna ö inom en snar framtid.

Många Vasabor har en dröm att flytta ifrån Vasa. Precis som på Åland känner alla varandra och man anser att stället är för litet.

Man vill se något nytt. Man vill flytta till något större. Men människor har ifrågasatt varför jag väljer att flytta till ett ännu mindre ställe än min hemstad.

– Anna, du kan ju inte flytta till Åland. Somrarna är kanske härliga där men vad gör du på vintrarna då det är mörkt och gatorna är tomma?

Vasas gator är väl lika mörka och tomma på vintern. Mina orsaker att flytta är enkla. Allt finns på Åland.

Jag testade på att vara ålänning sommaren 2015. Jag satte mig verkligen in i den åländska sommarvardagen. Så pass att jag började säga inga istället för inte. Sommaren var fantastisk. Jag gjorde saker som inte ens var möjliga i Vasa. Jag fångade kräftor i Sund, åt brunch på ett kafé i Eckerö, tog dagsturer till Stockholm. Jag fångade till och med min första gädda (som jag inte vågade vidröra).

Det som var bäst av allt var att det alltid fanns saker att göra. Samtidigt kunde man fly aktiviteterna och ro en gammal eka i solnedgången.

Att flytta till Åland känns som att komma till ett färdigt uppdukat bord. Vi har familj att fira jul med. Vi har vänner att korka upp skumpan med på nyår. Jag har fått en extra farfar.

Det finns arbetsmöjligheter och oändligt med fritidssysslor. Dessutom slipper man kämpa med det finska språket. Ett språk som man måste kunna för att överleva arbetslivet i Vasa.

Jag ser fram emot att flytta hit. Det är självklart att jag kommer att sakna familjen och Vasa. Men den staden, precis som alla andra städer försvinner inte. Jag däremot, försvinner hit.