DELA

Alla skulle behöva en släng av Honey Boo Boo

USA:s stora lilla tv-fenomen Alana ”Honey Boo Boo” Thompson väcker starka reaktioner runt om i världen just nu. Åland är, skulle jag säga, relativt skonat från denna lilla frispråkiga skönhetsdrottning som inte lämnar någon oberörd.
För er som inte känner till Honey Boo Boo kan jag berätta att hennes första tv-framträdande var i den omdiskuterade dokumentärserien ”Toddlers and Tiaras”, en skruvad skildring av barn som deltar i skönhetstävlingar med sina påhejande smått hysteriska mödrar i publiken. Mitt bland puder, hårspray och glitter fanns Honey Boo Boo, en då sexårig knubbig flicka som inte var någon typisk ”beauty queen”, snarare tvärtom. På sin breda Georgia-dialekt pratar hon stolt om sig själv och sin familj som ”rednecks”, hennes husdjur är en gris vid namn Glitzy och hennes favoriträtt är ”sketti”. Alltså spaghetti med smält margarin och ketchup.
Hon vill inte rädda världen eller bli advokat och svänger sig inte med typiska amerikanska skönhetsklichéer. Nej, på fritiden badar hon hellre i gyttja och åker fyrhjuling. Nu har hon fått en egen tv-show som heter ”Here comes Honey Boo Boo” som skildrar hennes liv i just en redneckfamilj i Georgia, USA.

Hela
Honey Boo Boos familj är likadana. De är stolta lantisar som fiser och rapar högljutt och är helt utan skrupler. De bor i ett slitet hus precis intill en järnväg och mamma June är så kallad kupongjägare och lagrar enorma mängder mat av den mindre hälsosamma sorten. Detta trots att June har en bisarr och extrem skräck för majonnäs.
Nästan hela familjen är dessutom överviktig, vilket har skapat debatt i USA om att serien skulle försköna övervikt och sjuklig fetma. Ja just det, försköna. För familjen bryr sig nämligen inte ett skvatt om rådande smala skönhetsideal utan är stolta över sin storlek, något som provocerar oerhört mycket bland seriens kritiker. Men jag är inte en av dem.

Visst,
övervikt och fetma är inte hälsosamt och bordsskick och gott uppförande ska vara en del av en bra uppfostran. Men det är så oerhört uppfriskande med människor som inte bryr sig ett dugg om vad andra tycker och tänker om dem. För den här familjen är lycklig och den har fruktansvärt kul, trots att nästan hela världen skrattar åt den och inte med den. Och sanningen är att jag själv skulle vilja vara lite mer som de. Bry mig lite mindre och våga släppa loss lite mer. Vad är egentligen mest hälsosamt; en knubbig sexåring som rapar och fiser som en lastbilschaufför eller en dockliknande, kuvad och smal flicka i samma ålder vars högsta mål i livet är att bli Miss America?
Jag väljer Honey Boo Boo alla gånger och det hoppas jag att ni också gör.

Carin Karlsson /

carin.karlsson@nyan.ax