DELA
Foto: Felicia Bredenberg

Alla borde bo med en vän

Jag har ofta fått höra att alla människor borde prova på att bo ensamma. De säger att det är ett bra sätt att bli självständig.

Hittills har jag klarat av att undvika det och det är jag oerhört tacksam över. Visst skulle en lägenhet helt för mig själv ge mig möjlighet att inte behöva tassa på tårna när jag stiger upp tidigt på mornarna. Jag skulle få mer utrymme åt mina lunchlådor och avokadon i köket och jag skulle antagligen inte behöva städa så ofta…

I Finland bor över en miljon människor i singelhushåll – så kanske det finns en poäng med att ha sitt eget revir? Hur jag än vänder och vrider på det så tycker jag inte att det finns något som slår att bo ihop med en riktigt god vän.

1. Någon som lyssnar. När jag och min kompis ses efter jobbet brukar vi alltid fråga varandra hur varandras dagar har varit. Vi brukar gå på djupet i analyser av våra träningspass och lyssna på varandras krämpor. Ibland behöver man helt enkelt prata av sig. En vän man bor ihop med, måste lyssna, vare sig hen vill det eller inte.

2. Skräckfilmssällskap. Man kan se på skräckfilm tillsammans och sova lugnt då man vet att en god vän finns i närheten. För mig, som inte ens kan se en Beck-film utan sällskap, är en tv-kompis oumbärlig.

3. Ekonomi. En delad hyra är en halv hyra.

4. Söndagsmys. Fredagsmys i all ära – men fredagen är ju rätt bra som den är. Söndagen däremot, veckans mest ångestfulla dag, behöver lite mys för att göras till en riktig kalasdag. Jag och min lägenhetskamrat brukar verkligen ge järnet när det kommer till söndagsmys. Vi åker till affären och sporrar varandra till vansinne när det gäller frosseri. Varför nöja sig med chips och dipp när man köpa chips, dipp, popcorn, glass, choklad, morötter, hummus, plockgodis, sushi, vindruvor, coca-cola zero, apelsinjuice, saltade cashewnötter…

Ni kanske tänker att det fungerar lika bra med en partner. I mitt fall så är det inte alls så. Då man bor ihop med en partner lägger man, i alla fall jag, högre krav och större förväntningar på sin sambo. När man bor ihop med en vän gör man saker bara för att vara snäll, på ett helt kravlöst sätt.

För mig är det mer motiverande att diska för att vara snäll mot min vän än för att jag måste. Så mitt tips till er alla är att flytta ihop med en vän. Helst en vän som är lika fin som min.