DELA

Alice Timander och vi

En skadeskjuten prålfågel har flaxat vidare till fåglarnas paradis. Alice Timander, påfågellik premiärlejon, tandläkare, kändis och snäll gammal tant, 91 år ung, har nyligen kilat vidare till de sällare jaktmarkerna, just efter det att vi alla äntligen lärt känna henne.
För bara några veckor sedan visades dokumentären ”Alice och jag” av Rebecka Rasmusson på tv:n. Det blev ett porträtt som riktigt kröp under skinnet på tittarna. Här blandades glitter och gråt i skön förening.
En smärtsam scen var när dottern, snart 60 år och Alice delar en taxi till moderns 90-årskalas och dottern självklart stiger ut bilen något kvarter före ankomsten till festlokalen, för att inte förstöra den festliga entrén när födelsedagsbarnet ska anlända, folk hurra och fotoblixtrar avfyras .
Alice Timander erkänner att hon varit en dålig mor. Dottern, själv tandläkare bosatt i USA, kan inte förlåta och gå vidare. Det är lätt att tycka att det borde hon göra. Efter alla dessa år. Lätt att säga. Svårt att göra. ”Mamma brydde sig inte om mig-syndromet” sitter där det sitter.

Men anledning av bortgången reprissändes Alice Timanders sommarpratprogram från förra sommaren i P1 här om dagen.Oj, vad hon kunde berätta. En story lät ungefär som följer:
En intendent från Vikinglinjen ringde upp och bjöd mig ombord på en Ålandskryssning. Han ville väl ha lite glamour till färjan, kan jag tro.
Jag funderade ett tag och frågade sedan om jag fick ta med några vänner.
– Hum, hur många, ville han veta.
– 15, drog jag till med.
Det gick bra. Han trodde väl att det skulle komma en gäng glittriga kändisar ombord. Men i stället ringde jag en vän som arbetar på ett härbärge för hemlösa och bjöd med en grupp bestående av samhällets värst drabbade olycksbarn till båten.
Ni skulle höra deras förtjusning över de festligt dukade borden! Ni skulle se deras miner när de upptäckte de vackert bäddade kojerna i hytterna! Och oj, vad de njöt av sjöutsikten!
Samtliga tackade nej till snaps och skötte sig exemplariskt på hela resan. De blev så omtyckta ombord att de fick gratisbiljetter till en ny kryssning när de gick i land!

Finns det färjfolk som kommer ihåg denna kryssning? Hör av er till Nya Åland!

För övrigt tycker Inga Heller synd om cirkusdjur, så där som alla under 25 tydligen gör. Visst är det synd om djuren! Alla faktiskt!
Rådjuren sover ute dom. Hela nätterna! Trastar äter mask. Betänkt detta! Fiskar simmar i kallt vatten. Spindlar kryper på solhet ökensand. Flugor blir uppätna av fåglar och fågelungar blir utknuffade ur boet av gökungen. Älgen måste kliva i djup skare och myror trängs i stackarna.
Tur att sådana som Alice Timander finns. Sådana som bryr sig om uteliggar-människor. Också.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN