DELA

Åland saknar sin trafikminister

Semestern tog slut för ett par veckor sen men det är först nu som jag sätter mig ner vid mitt skrivbord och blir journalist.
De senaste veckorna har jag vikarierat som kvällschef. I arbetsuppgifterna ingår att gå igenom artiklar, notiser, bildtexter och annat som redaktörer skriver innan det hamnar på tidningssidorna. Om en redaktör skriver ett namn, en by eller en titel fel är kvällschefen den som ska fånga upp det. På sommaren ska man vara extra noga med sånt, det är många sommarvikarier på redaktionen som inte lärt sig att den som talar om ”Röjsböle” menar Rågetsböle, eller att ”Dricksböle” är Drygsböle.

De senaste veckorna har politikern Veronica Thörnroos varit i hetluften på grund av att landskapet vill spara på skärgårdstrafiken. Det har skrivits artiklar och insändare om Thörnroos, som tidigare hade titeln trafikminister. När den nya landskapsregeringen tillträdde fick hon titeln infrastrukturminister. Hon har fortfarande trafikfrågorna på sitt bord men också sånt som rör el, energi, bostäder, radio, tv och internet.
Vad har det med kvällschefen att göra? Jo, så gott som alla som gett sig in i debatten om skärgårdens turlistor fortsätter kalla henne trafikminister.
Att ”trafikminister” är smidigare än ”infrastrukturminister” förnekar jag inte men rätt ska vara rätt. Så vi ger en guldstjärna till insändarskribenten Thorsten Krüger som konsekvent kallade Thörnroos ”infrastukturminister” i gårdagens tidning.
Men vad ska man göra åt alla andra som fortfarande talar och skriver om ”trafikministern” i intervjuer och insändare? Och då menar jag alla, från våra sommarvikarier till insändarskribenter i fiskförädlingsbranschen och Thörnroos egen partiledare. Vi har haft flera diskussioner i ombrytarhörnan, där tidningen pusslas ihop. Mange tycker att man inte ska rätta texterna. Men jag har gjort det ändå. Bäst vore det om landskapet beslöt att infrastrukturministern får bli trafikminister igen.

Ju kortare och rakare, desto bättre.
En annan titel som jag hakade upp mig på när jag gjorde en grej om Röda korset var ”verksamhetsledare för Röda korsets Ålands distrikt”.
När man skrivit den ramsan några gånger önskar man att Röda korset skulle hitta på en kortare titel för det uppdraget. Mitt förslag är ”pongo”. Det är lätt att lägga på minnet och inte minst en bra isbrytare när verksamhetsledaren för Röda korsets Ålands distrikt rör sig ute bland folk:
– Goddag. Jag är pongo.
Ni behöver inte bestämma er direkt, Röda korset Ålands distrikt. Smaka på förslaget, testa det internt. Jag tar inget konsultarvode innan ni bestämt er.

Patrik Dahlblom