DELA

Åland – ett levande zoo?

Ska vi göra Åland till ett levande zoo?
Det är väl nytänkande så det förslår. Och blir över.
Ålands viltvårdare vill plantera in vitsvanshjort. Det är ju en början så god som någon annan. I fall lodjuren äter upp rådjuren har de åländska viltvårdarna ingenting kvar att skjuta och det är tydligen inte bra. Om man sätter likhetstecken mellan viltvårdare och jägare vill säga.
Hur som helst förstår jag inte riktigt logiken, om alla rådjur försvinner på grund av en växande lodjursstam måste ju det betyda att lodjuren ersätter rådjuren som jaktbart vilt, eller? Det liksom jämnar ut sig av naturliga skäl.
Förresten har jag för mig att det redan finns vitsvanshjort på Åland. På Brändö till exempel – eller har de blivit björnmat… Jag har också hört att folk sett vitsvanshjort i Lemland.
Ett levande zoo direkt i naturen skulle väl inte vara illa, alla sorters hjortar, renar, rådjur och älgar i hägn, massor med vildsvin, björnar, lodjur och vargar. I hägn förstås, annars äter de upp varann och våra husdjur. Och alla viltvårdare kunde lägga bössorna på hyllan och bara vårda viltet och guida alla tillströmmande turistgrupper genom allt detta fantastiska som bara Åland kan visa upp.
Alla åländska näringar behöver nya nischer för att hävda sig i konkurrensen, det här kunde pigga upp många.

För min del har jag förstås en annan åsikt. Jag tycker att naturen ska bestämma. Inte ska vi plantera in djurarter som inte längre hör till vår fauna och inte behöver jägarna få panik för att några få lodjur äter sig mätta på överflödet av rådjur.
Många (ickejägare) med mig tyckte det var fel att plantera in rådjuren på 70-talet. Om den nuvarande stammen minskar gör det ingenting, då är det bara att göra uppehåll i jakten en tid så tar sig stammen på nytt. Så gör man ju med älgen och så har det varit med räven.
Det är ett väldigt känsligt ämne det här, det vet jag, jakten är helig, den är nedärvd och sitter i generna. Den som inte jagar borde inte ha en åsikt, jag vet, jag förstår ju ingenting.
Ändå är jag så fräck att jag säger att jakten bara är en synnerligen vanlig fritidssyssla och stora intresse för många, mestadels karlar. Jag tycker inte alls att det är fel, det är bara proportionerna som blir för stora ibland.
Jakten ska inte tillåtas störa vanligt folk. Jägarna ska visa tillbörlig hänsyn till markägares, grannars och övriga boendes intressen. Så är inte alltid fallet.
Nu räcker det, jag har redan retat upp tillräckligt många …

Till sist historien om hur jag fällde en hare!
Jo det är sant, men jag hade ingen bössa. Jag ”fällde” den med bil på väg in till stan en mörk höstkväll. Det bara small och så låg den där på vägbanan, stendöd, men inte överkörd.
Gubben min sprang ut, tog en plastsäck ur trunken, fickkniven ur fickan, och vips låg haren inplastad i bagageutrymmet.
Det blev en jättegod stek.