DELA

Äktamanservice

Det händer inte alla dagar, men nog så ofta att det saknas en äkta man i huset.
När jag går omkring där på egen hand så händer det att en glödlampa – numera är det visst lysrör överallt – slocknar utan att någon gör någonting åt det.
Tidningarna samlas på hög och så småningom i kassar som radas upp i korridoren mot garageingången. Det är inte snyggt.
Guldfiskarna får mat, men ingen putsar pumpen eller fixar bort beläggningen på insidan av glasväggarna. Eller tömmer och tvättar hela eländet. Eller köper nya fiskar när de gamla dör eller fräscha växter när fiskarna har ätit upp de gamla.
Det är sånt man har en äkta man till, åtminstone hos oss. Men han är ju nästan aldrig där.

Det kom e-post, som berättade om en ny finsk exportprodukt. Det visade sig att det hela än så länge är i liten skala, men goda idéer kan växa.
Det finns i Finland något som heter äktamanservice, fast på finska. På tre år har servicen spritt sig till alla större städer, påstås det. Mariehamn är tydligen inte stort nog. Och det är inte bara äktamän som hyrs ut, om jag har förstått det rätt. Det finns äktahustruservice också.
Vad gör en äktaman (hopskrivet för att inte blandas ihop med äkta vara)?
Det går antagligen att hyra någon som sitter i fåtöljen och läser tidningar och kollar in tv-nyheterna. Om man är beredd att betala för det. Men vanligare är det att den inhyrda hänger upp tavlor, flyttar möbler, fixar i trädgården och på huset. Kanske fixar datorn om man har problem med den.
”Exporten”, som än så länge består av en finländare i Sverige som har arbetat som adb-programmerare (heter det så fortfarande?) klarar definitivt av den sortens tekniska grejer. Han skall nu bygga upp verksamheten i Sverige så att det småningom finns en äktaman eller äktahustru i varje stad i hela landet.

Visst skulle många av oss ha glädje av en inhyrd äktaman eller -hustru, som kan åtgärda allt det där som man ser men inte vet om man klarar av själv. I ärlighetens namn tror jag att också en permanent äkta man skulle ha glädje av servicen. Så varför finns den inte? Här på Åland, menar jag.
Så länge man har grannar som ställer upp så är man ganska trygg, men man kan ju inte alltid besvära dem.
Handelskammaren gick i går ut med ett program om största möjliga enkelhet, ingen onödig byråkrati som sätter stopp för kreativiteten. Hur mycket byråkrati det finns kring äktamän vet jag inte. Präst behövs åtminstone inte. Men jag är fullständigt övertygad om att killen inte skulle vara utan jobb. Förutsatt att han inte skaffar sig hantverkarmanér och gör sig svåråtkomlig. Det må äkta män vara när möbler skall flyttas och mattor skall ut, men absolut inte äktamän.

HARRIET TUOMINEN