DELA

Akta dig för tigern

Ah, sommar. Solen lyser bländande starkt, pollen flyger runt och förgyller allergikerns dag, fåglarna vägrar sluta kvittra. Det är sådan sommaren är – alla älskar sommaren. Redan nu finns det folk som tycker det är varmt nog att bada, och inga vinterkängor syns mera till. Förhoppningsvis. Annars luktar det så hemskt.
Och här sitter jag, framför en dator, nu och tre veckor framöver. Mitt i sommaren, när turisterna börjar flöda in över öarna. Ja, det är väldigt trevligt att ha praktik och jag trivs, men vad tänkte jag egentligen? På sommaren borde man ju jobba i en glasskiosk eller på stranden mitt i solgasset. Jag kunde ju åtminstone ha blivit gatusopare!

Som tur är får jag göra mycket fältarbete, det vill säga jaga omkring stackars vanliga människor beväpnad med kamera och tusentals frågor. Medan man letar efter folk som är villiga att yppa sina innersta hemligheter så får man lite, lite sol i alla fall.
Så. Varför är alla rädda för reportrar? När jag kommer med kameran, blocket och pennan vänds alla skrämda blickar bort och även den sturskaste småbarnsmor flyr fältet. Ingen vill svara på frågor, ingen vill vara på bild. En del kan kanske, men bara kanske, svara på frågorna, och i så fall helst anonymt utan att synas egentligen. (Jag vill inte att någon skall känna sig träffad, ni är fler än ni tror).

Vad tror folk att man skall fråga egentligen? Frågor i stil med ”Vad gör du och din man på kvällarna?” eller ”Vad är det allra, allra skämmigaste och värsta du någonsin gjort, som du inte har berättat för någon?” verkar vara vad folk förväntar sig. Foton skall man helst inte tala om.
Då rusar alla de panikslagna hjortarna iväg som om de känt doften av tiger. Tror ni att vi skall ändra på era ansikten i Photoshop så att ni får finnar, utslag och siamesiska tvillingar?

Medan jag smyger ut på människojakt i staden gömmer jag noggrannt kameran bakom ryggen, och försöker synas så lite som möjligt. Där! En medelålders man med taffel-keps. Nähej, han ville inte vara med i tidningen. Där! En ungdom i T-shirt. Nej. Inte den heller. Tidningen, tigern, får gå hungrig i dag.
Så, vad jag vill säga med detta är att ni inte har något alls att vara rädda för. Inte ens lite nervösa! Att vara med i tidningen ska bara vara roligt och inget alls att frukta. Ta mod till er och kliv fram! Tala, berätta, besvara! Det är en bra egenskap att vara lite framåt. Och var stolta, alla ni som lät er övertalas att vara med på bild!
Och du som inte vågade, det är heller inget att skämmas för. Du är bara en av många andra vanliga människor som inte heller vågade.

Katrina Tapio (praktikant)