DELA

90-talets revansch

”Taklagsfest ska ni ha, och välkammad utter.”
Härrigu, på ren åländska, vad man frustade åt den repliken på det gamla goda 90-talet. Det var på den tiden komikerna var roliga, gardinerna var beiga, khaki var hett och Beverly Hills (originalet) var inne. Furu var fortfarande hyfsat fräscht och alla damer över 12 år bar långa, svepande, gärna fult stormönstrade, klänningar med knappar fram. Såklart var klänningarna lika beiga som sina ägare. Beige var ingen smutsig kontorsfärg på 90-talet inte, det var färgen alla räknade med.
Trender håller hela tiden på och ska ända sig. Så fort det blåser lite är ängsliga, trendkänsliga människor där med fingret i luften och nerverna på utsidan av huden och läser oroligt av prognosen.
”I höst är det inne med sälskinn”, mumlar någon och genast ska det kastas in folk i bilar, sladdas ut i obygden och letas klubbor. I alla fall till nästa person mumlar någonting om ekologiskt närproducerade och ångkokade morötter. Då vankas det u-svängar på Godbyrakan.

Det man kan säga om trender är att de i alla fall upprepar sig. Personalen på de glossiga dammagasinen må tugga på sina naglar och tycka att de släpper en bomb när de storslaget meddelar att SVART ÄR INNE IGEN, men faktum är att vi veteraner som varit med ett tag och läst vår beskärda tidningsbunt vet att svart alltid blir inne igen. Förr eller senare.
Likadant är det med 50-tal, 60-tal, 70-tal och alla andra tal. Alltid är det någon som ska hålla på och bjuda på fest med 20-talistema och vips ska alla börja dansa jitterbugg och knyta knutar på farmors gamla pärlhalsband.
I alla fall tills nästa helg, då folk börjar kånka på veteranbilar och jukeboxar och med våld ska klä ut sig till ett vinylskivsfodral anno 1969. Kreativiteten är ju sällan det stora problemet när det gäller trender.
”Vi hörde att det var inne med axelvaddar på 80-talet”, tänker folk och brassar på lite extra. De löjligaste glasögonen letas upp, de grällaste färgerna kletas på och den mest överdrivna hockeyfrillan efterapas.

Undrar
vad som kommer att bli inne när 80-talisternas barnbarn ska ut och glassa. Antagligen ska det byggas mörka villor med övervåningar uppdelade i två skrubbar och ett allrum i mitten. Furu kommer att vara det nya heta, fräscha inredningsmaterialet och ingen kommer att förstå varför man någonsin slutade med det. Inredningsduon Simon & Tomas kommer att bli nedstänkta med ruttna ägg för att de så felaktigt dömde ut all furu under 2010-talet.
Och förstås ska det pyntas med beiga gardiner. De glossiga damtidningarna kommer att vibrera av stolt finurlighet när rubriken lyder:
”Beige är inne igen!”