DELA

36 timmars nyhetsrace – härligt och frustrerande

Det började vid halv ett-tiden på söndagen. Säljchefen mejlade om ett rykte som han sett på facebook, att Obundna och moderater skulle slå sina påsar ihop. Sedan blev det ett rejält nyhetsrace i halvannat dygn. Så här såg det ut för mig.

Söndag 12.30: Stefan mejlar med tips om två facebooktrådar där Danne Sundman (Ob) och Petri Carlsson (m) lagt ut liknande inlägg om att något stort var på gång. I båda kommenterade Centerns Runar Karlsson om att det var en sammanslagning mellan de båda partierna det handlade om. Ett samtal till redaktionen följde för att uppmärksamma helggänget på det hela och sätta igång arbetet.
12.31-17.00: mejlande, telefonerande och idogt surfande efter mer information. Samtidigt ringde reporter-Sofie runt till alla tänkbara representanter för partierna för att hitta en tråd. Ingen svarade eller kommenterade. Misstankarna stegrades.
Cirka 17.00: Ringer upp reporter-Patrik för att höra om han kan komma in och jobba. Har nu fått reda på att båda partierna ska samlas till möte i Lagtinget under kvällen. Patrik ställer upp. Hedersknyffel!
19.00: Mötena i Lagtinget börjar. Patrik på plats med foto-Teddy. Politikerna dock tysta som musslor. Frustration.
Cirka 21.00: Mötena avslutas, inget besked. Diskussioner med nattchef-Mårten om hur vi ska göra. Mer rykten. Ingen bekräftelse annat än från andra partier, inte tillräckligt för att köra rubriken: ”DE GÅR SAMMAN”.
22.07: Partierna skickar ut kallelse till presskonferens på måndagsmorgonen angående ”gemensam avsiktsförklaring”. Ingen bekräftelse. Mårten föreslår att vi sätter rubriken ”Moderaterna och obundna går samman?” som andranyhet på ettan. Bra idé!
22.10-00.01: Mer kontakt med källor. Ingen bekräftelse, men allt säkrare.
00.01: Kollar konkurrentens e-tidning. De har inte nyheten! Lycka! Funderar på att lägga ut på nätet direkt, bestämmer mig för att vänta till morgonen.
06.40: På jobb efter rekordkort sömn. Lägger ut nyheten, fortfarande inget hos Gamlan.
07.45: Gamlan vaknar och berättar om presskonferensen.
09.03: Presskonferensen börjar under stor bevakning från pressen. Vi skriver, filmar till tv och skriver.
10.30: Tillbaka på tidningen. Delar upp jobbet. NU har Gamlan fått ut nyheten på nätet.
12.30: Intervjuar Johan Ehn och Gun-Mari Lindholm i studion för kvällens sändning. Då ligger redan klipp från presskonferens ute på sajten.
16.30: Åker hem efter en lång, härlig nyhetsdag.
19.10: Diskuterar ettarubrik med Mårten. Vi väljer att ta storyn ett steg längre. De flesta redan vet om själva sammanslagningen och vi kör därför på oppositionens reaktioner.
36 hektiska nyhetstimmar över för min del. På redaktionen jobbar de fortfarande några timmar med att snickra ihop tidningen. Jag slumrar till i soffan medan Malmö berövar AIK SM-guld i fotboll. En bra dag.

Jonas Bladh