DELA

3 x man

Med nästa kvinnodag på betryggande avstånd kryper jag till korset för att erkänna att jag av tre anledningar hellre skulle vara man.

För det första: Athos – munkarnas tusen år gamla, heliga rike på den grekiska halvön med samma namn.

Athos fick självstyrelse bara några år före Åland, 1913, och erkänns och respekteras i dag som en autonom republik av både EU och FN. Här bor drygt 2 200 munkar i eremithyddor och kloster vid foten av ett över 2 000 meter högt berg som också det heter Athos. Det cirka 335 kvadratkilometer stora området i Egeiska havet är med på Unescos lista över världsarv. Växt- och djurlivet är unikt - Athos trafikminister planerar åsnestigar, inte bilvägar.

Hit hade jag redan för länge sedan styrt kosan av pur nyfikenhet om det inte var för en sak: Jag får inte. Inga kvinnor är välkomna.

SVT:s Kunskapskanalen har i dagarna visat en dokumentär om halvön. Jag har slukat den. Reprisen av seriens andra del sänds klockan 20.10 i kväll - titta och bli förundrad.

Och res dit om du är man. Om inte för annat så bara för att du kan.

För det andra: Omvärldens syn på ålder. Det är f-n i mig både så mycket enklare och roligare att åldras som man än som kvinna.

Medan männen glider från det ena uppdraget till det andra med grå tinningars charm förutsätts vi kvinnor luta oss tillbaka och steka plättar till barnbarn. Suck.

Suzanne Osten, som under de senaste åren har regisserat både opera och film på Åland och som förbereder inspelningen av en ny långfilm intervjuades nyligen i Sveriges radio. Redaktören undrade hur länge hon tänker orka hålla på.

Vad är det för ett sätt? Tror ni att någon ens skulle komma på tanken att ställa samma fråga till den två år äldre regissören Martin Scorsese? Aldrig.

För det tredje: Utsöndringskonstruktionen.

Varje kvinna som någon gång har befunnit sig i ett större manligt sällskap i en miljö utan buskar eller andra skydd vet vad jag talar om - i en öppen båt till havs, på tur på kalfjället, i sandsläta öknen.

Varje kvinna som hastat in på en offentlig toalett och hittat en stinkande stol full av vilselupna droppar eller annat trevligt vet också precis vad jag talar om.

Så njut om du är man. Bara för att du kan.

Jag skulle gärna kunna det själv.