DELA

27 år – det är en skrämmande tanke

Jag fascineras oerhört av kometkarriärer, alltså personer som i relativt ung ålder når väldigt högt inom arbetslivet.

Det är fantastiskt men framför allt intressant. Hur är det möjligt? Vad har hen gjort för att nå dit hen nått? Vilka uppoffringar har hen gjort och var det målmedvetet eller råkade det sig bara?

I oktober 2014 blev socialdemokraten Aida Hadzialic Sveriges yngsta statsråd genom tiderna då hon utnämndes till gymnasie- och kunskapslyftsminister (att jag aldrig tidigare hört talas om just den ministerposten får bli en annan spalt).

Hon var då 27 år. I måndags var det min tur att fylla 27. Förvisso är det bara två dagar sedan när jag nu skriver denna spalt men det skulle förvåna mig innerligt om jag ens var påtänkt på en liknande post i Finland. Skämt åsido, så är det inte utan att jag blir aningen stressad.

När Aida Hadzialic var 27 var hon ytterst ansvarig i gymnasie- och kunskapslyftsfrågor på nationell nivå. Tillsammans med ytterligare två statsråd var det hon som basade över den svenska forskningen och utbildningen.

När jag nu fyllt 27 tycker jag fortfarande att det är festligt med folk som gör fisljud i armhålan (själv behärskar jag inte tekniken). Vidare så önskar jag att jag kunde busvissla och dessutom så längtar jag redan till nästa högtid, som blir julen, då man får nya paket att öppna.

Tanken är skrämmande. När Aida Hadzialic var lika gammal som jag är nu var hon statsråd. Jag kan ju för fan inte ens hålla ordning i min egen lägenhet.

En annan tanke slår mig: Den mytomspunna 27-klubben. Alltså kända musiker som alla dött vid 27 års ålder.

Är det möjligt att jag nu levt lika många år som Jimi Hendrix, Janis Joplin och Amy Winehouse? Hur mycket hann inte de uträtta jämfört med vad jag hunnit med? Jag bort fortfarande på Klinten och har ännu inte satt min fot utanför Europa. Jag vet inte ens om jag vill det. I och för sig skulle jag gärna se Alaska och kanske också Kanada.

I maj röstade franska folket fram Emmanuel Macron som ny president. Han fyllde 39 i december. 39? Om tolv år skulle mitt 39-åriga jag, teoretiskt sett, basa över en hel nation – dessutom en av världens genom tiderna främsta nationer.

Jag vet inte om jag har särskilt stor lust att bli 28…