DELA

227 passagerare, lika många skolflickor

Det är måndag morgon och Nigerias president Goodlook Jonathan har lovat säkerställa frigivningen av de 200 flickorna som fördes bort i mitten av april.
Flickorna kidnappades från sin skola av den militanta islamistgruppen Boko Haram. Medlemmarna motsätter sig västerländsk utbildning och misstänks ligga bakom flera attacker i landets norra och nordöstra delar.
Massmedia i Norden har rapporterat sporadiskt. En artikel här, ett radioinslag där. Tänk er att 200 flickor försvann från en skola i USA. I Belgien. I Australien.
En artikel här, ett radioinslag där? Jag skulle inte tro det.

Aftonbladetskribenten Natalia Kazmierska gör en jämförelse med uppmärksamheten kring flight MH370 som för någon dryg månad sedan försvann över Indiska oceanen.
Samma tanke har slagit mig.
227 passagerare, tolv i besättningen. Ett mysterium och en massmedial karusell utan dess like. Men det är klart. Tragedin innehåller ju alla ingredienser för att bli en tidningskioskvältare. Kampen mot klockan. Signaler från en svart låda. Signaler som ljuder i en månad för att sedan tystna för gott.
De som försvann: Småbarnsföräldrar som reser på sin första resa utan barnen. Hela familjer. Unga kärlekspar på väg för att studera utomlands. Vi kan identifiera oss med dem. Det kunde lika gärna ha varit vi som var ombord på det där planet. Det kunde ha varit våra barn, våra föräldrar. Min syster, din bror.
Och så frågan alla vill ha svar på:
Var finns planet?

Samtidigt. 200 kidnappade skolflickor. 200 drömmar, 200 familjer, 200 mardrömmar. Kanske ännu fler. Ingen verkar exakt veta hur många flickorna är. Minst 223, men kanske uppemot 276, enligt Yle. Ett antal av dem ska vara fria men det är svårt att få grepp om vad som hänt, då motsträviga uppgifter lämnats av myndigheter och flickornas familjer.
De anhöriga samlades den 1 maj för att demonstrera. De kräver att FN ska agera mot Boko Haram och att landets myndigheter ska göra något.
Jag sitter på jobbet en måndag morgon. Jag läser att Nigerias president lovar att skolflickorna ska föras tillbaka till sina familjer.
Men fortfarande undrar jag: var är flickorna?
Och varför är det inte en fråga som vi alla kräver svar på?

Annika Kullman