DELA

16 skäl att älska vintern

Efter det lömska, smygande överfallet i spalten i går av min opålitliga vinterhatande rumsgranne Titte känner jag mig tvungen att försvara vinterns storhet.
Men innan jag kommer in på det ska jag, bara för sakens skull, skjuta ett av hennes tio argument mot vintern i sank. Tyvärr för Titte har hennes faktagranskning fallerat på punkten om att dubbdäck orsakar fler dödsfall än trafiken. Det är, trots att det var två professorer som kom med det okunniga inlägget i debatten, helt obelagt.
Ingen vet hur mycket av partiklarna som dubbdäcken står för. Exempel: sedan dubbdäcksförbudet infördes på Hornsgatan i Stockholm har halten av mikropartikeln PM10 stigit, inte minskat. Däremot visar forsningen att dubbdäcken sparar liv.

, nu till argumenten för den vita årstidens storhet. Egentligen borde den inte behöva försvaras alls, eftersom ett argument räcker: det är naturligt med vinter på våra breddgrader. Vi är så lyckligt lottade att vi har fyra årstider, där vintern är en naturlig och härlig del. Kontraster är det som gör livet mindre tråkigt. Utan vinters kalla kontrast till sommaren värme skulle vi inte njuta lika mycket av att sitta en ljummen, stilla sommarkväll och dra upp en aborre till middagen.
Men låt gå:
Vintern gör oss till bättre bilförare. Med halkan, som vi ska ha respekt för, men inte frukta, måste vi vara aktiva. På sommaren är många bilister passiva, åker bil hellre än kör.
Vi har vintertid, normaltiden, till skillnad från den konstruerade sommartiden som stjäl en timme varje år. Vintern ger oss timmen åter.
Vi blir mer produktiva, ingen lång ledighet som ställer till det för produktionen.
Möjligheterna till vardagsmotion ökar med varje snöflinga som måste skottas bort.
Det åskar och blixtrar betydligt mindre på vintern eftersom luften är torrare och skönare.
Vi behöver inte vänta på färjan – ta bara bilen över isen i stället!
Vi kan promenera och åka skridskor på isarna.
Vi slipper klippa gräs och rensa i rabatter och hålla otacksamma växter glada (blev det personligt nu?).
Snöröjningen ger jobb.
Sjukvården ger jobb.
Takskottning ger jobb.
Klädtillverkning ger jobb, främst i tredje världen.
Utseendefixeringen minskar när kroppar som nyss var exponerade i badkläder i stället göms i långbyxor och tröjor.
Vi slipper se män i bara speedos i affärer och på serveringar.
Skidåkning (den på tvären, den utför förstår jag mig inte på) är den ultimata motionsformen.

Se där, 15 argument mot Tittes nio (ett är ju som sagt avfärdat). Men i ärlighetens namn återstår det viktigaste av alla, i alla fall det som får mig att gå igång på vintern allra mest:
Att tala om för vinterhatarna hur underbar vintern är. Inget höjer temperaturen i deras frusna kroppar som det.

Jonas Bladh